DOLAR 42,4433 EURO 49,3649 STERLİN 56,4180 GRAM ALTIN 5.663,63 BIST 100 10.914,65 BITCOIN $90.956
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama

HABERLER

Araştırma: Kadınlar, böbrek hasarını daha kolay atlatıyor

ABD'de, böbrek hasarı üzerine araştırma yürütüldü. Araştırmada kadınlar ve erkekler karşılaştırıldı. Kadınların, erkeklere göre böbrek hasarını daha kolay atlatabileceği keşfedildi. Kadınlar a

Giriş: 11.11.2022 11:49
Paylaş
Araştırma: Kadınlar, böbrek hasarını daha kolay atlatıyor

ABD'de, böbrek hasarı üzerine araştırma yürütüldü. Araştırmada kadınlar ve erkekler karşılaştırıldı. Kadınların, erkeklere göre böbrek hasarını daha kolay atlatabileceği keşfedildi.

Kadınlar avantaja sahip

Duke Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan çalışma, kadınların moleküler seviyede avantaja sahip olduğunu, bunun, kadınları böbrek hasarında meydana gelen bir hücre ölümü türünden koruduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın yazarı Dr. Tomokazu Souma, "Böbrek hastalıkları her yıl dünyada 850 milyondan fazla insanı etkiliyor. Dolayısıyla kadınların böbreklerinin neden kronik ve akut hasardan daha fazla korunduğunu anlamak önemli." ifadesini kullandı.

Böbrek hasarı tedavisinde önemli rol oynayabilir

Souma, bulgularının, gelecekte her iki cinsiyette böbrek hasarı tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Çalışmada, daha önce böbrek hastalıklarında kilit rol oynadığı keşfedilen, demir ve oksidatif strese bağlı ortaya çıkan ferroptoz adlı bir çeşit hücre ölümüne odaklanıldı.

Yorumlar

Haber Arama