DOLAR
33,9932
EURO
37,8003
ALTIN
2.746,34
BIST
9.933,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
29°C
Bursa
29°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
30°C

Artan hava sıcaklıklarında gıda güvenliğine dikkat

Artan hava sıcaklıklarında gıda güvenliğine dikkat
20.07.2024
A+
A-

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıda güvenliği konusunun kritik önem kazandığını vurguladı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıda güvenliği konusunun kritik önem kazandığını vurguladı. Durmuş, halkı ve yetkilileri bu konuda uyararak, gıda zehirlenmesi risklerine dikkat çekti.

Durmuş, gıda zehirlenmesinin tanımını yaparak şunları söyledi: “Gıda zehirlenmesi, parazitler ya da virüsler gibi zararlı organizmaların bulaştığı besinlerin yenilmesiyle ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ile mikroorganizmalar bulundukları ortamda hızla çoğalarak salgıladıkları toksin maddesiyle gıda zehirlenmesine sebep olmaktadır.”

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine atıfta bulunan Durmuş, “Dünya genelinde her gün yaklaşık 1,6 milyon insan güvenli olmayan gıdalar nedeniyle hastalanıyor. Gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 40’ı 5 yaş altı çocuklarda görülüyor ve yılda yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor” dedi.

Gıda güvenliğini sağlamanın 5 temel yolunu açıklayan Durmuş, şu noktalara dikkat çekti: “Temizlik ve hijyen kurallarına uyum, pişmiş ve çiğ gıdaların ayrılması, uygun pişirme ve soğutma yöntemleri, uygun sıcaklıklarda saklama ve güvenilir ham madde ve su kullanımı büyük önem taşıyor.”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı, tüketicilere önemli tavsiyelerde de bulundu: “Özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketimine dikkat edilmeli. Son kullanma tarihi geçmemiş, ambalajı sağlam ürünler tercih edilmeli. Dondurma alışverişte en son alınmalı ve hızla tüketilmeli. Donmuş ürünler buzdolabında çözdürülmeli. Pişmiş yemekler oda sıcaklığında bırakılmamalı. Açık büfelerde sıcak yemekler tercih edilmeli.”

Durmuş, sıcak tutulacak gıdaların sıcaklığının 65°C seviyesinin altına düşmemesi, soğuk tüketilecek ve muhafaza edilecek gıdaların da 4°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre tutulmaması gerektiğini vurguladı.

“Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanları Projesi hayata geçirilmeli”

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan talepleri olduğunu da belirten Durmuş, şunları söyledi: “Gıda sektörünün yaklaşık yüzde 75-80’ini oluşturan ve kanun gereği istihdam zorunluluğu bulunmayan küçük gıda işletmelerinin ve diğerlerinin denetimleri yeterince yapılmalı, halk sağlığı güvence altına alınmalıdır. ‘Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanları’ projesi hayata geçirilmeli ve kamu ile özel sektörde yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdam edilmelidir.”

Vatandaşlara, gıda ile ilgili şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattı’na iletebileceklerini hatırlatan Durmuş, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmak her bireyin en temel insan hakkıdır. Bu bilinçle hem gıda üreten işletmelerimize hem bu gıdaları tüketen halkımıza hem de üretimden son tüketime kadar ki süreçte resmi kontrol ve denetim yetkisini üzerinden bulunduran Tarım ve Orman Bakanlığımıza büyük sorumluluklar düşmektedir. Tüm vatandaşlarımıza güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişebildikleri bir yaz dönemi diliyoruz.