ZEYNEP SUDE YAVUZ- ALİ ARDA VARANOĞLU
Forum Arnavutluk Büyükelçisi Blerta Kadzatej, Bulgaristan Konsolosu Momchil Rusnov, Bosna Hersek Büyükelçisi Mirsada Colakovic, Hırvatistan Elçi Müsteşarı Mario Zadro, Kosova Büyükelçisi Agon Vrenezi, Kuzey Makedonya Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, AK Parti Bursa Milletvekilleri Ahmet Kılıç, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BALKANTÜRKSİAD Başkanı İskender İskenderoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Balkan ülkeleriyle kurulacak çok yönlü iş birliklerinin yalnızca ekonomik değil, diplomatik ve kültürel açıdan da büyük önem taşıdığını belirten, BALKANTÜRKSİAD Başkanı İskender İskenderoğlu, “Bugün burada yapılacak görüşmeler ve kurulacak temaslar, yalnızca ticaret hacmimizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda karşılıklı güven, diplomatik diyalog ve kültürel yakınlaşmanın da sağlam bir zemin bulmasına katkı sağlayacaktır. Ekonomik iş birliklerimiz, ortak projelerimiz ve teknoloji, eğitim, enerji gibi alanlardaki stratejik ortaklıklarımız, bölgede genç nesiller için de umut dolu bir gelecek inşa etmemizin anahtarıdır. Unutmayalım ki, Balkanlar’ın ve çevre coğrafyanın güçlü ve istikrarlı bir geleceğe ulaşması, hepimizin ortak sorumluluğu ve ortak menfaatidir. Buradan çıkacak her fikir, her iş birliği, yalnızca ülkelerimizin değil, Avrupa, Asya ve Akdeniz havzasının da barış ve refahına katkıda bulunacaktır.

Balkan ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine dikkat çeken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa, 2024 yılında 18,2 milyar dolarlık ihracat hacmiyle ülkemizin dış ticaretine yön veren şehirlerin başında yer aldı. Bursa’dan Balkan ülkelerine gerçekleştirilen ihracatımız ise yaklaşık 1,7 milyar dolar seviyesinde. Bu tablo, Balkanlarla tarih boyunca oluşan köklü bağlarımızın ticari alanda da karşılık bulduğunu ortaya koyuyor. Ancak rakamların işaret ettiği gerçek şu ki, mevcut durum bizim için nihai hedef değil, yeni bir yolculuğun başlangıcıdır. Bursa’nın üretim kapasitesi, Balkan ülkelerinin büyüyen ihtiyaçları ve coğrafi yakınlığımız, bu rakamların çok daha ötesine geçebileceğimizi gösteriyor. Asıl vizyonumuz, bugün ulaştığımız düzeyi yeterli görmek değil; Balkan coğrafyasıyla karşılıklı güven, ortak yatırımlar ve stratejik işbirlikleriyle çok daha büyük bir ticaret köprüsü kurmaktır. Bizim için bu hedef, yalnızca ihracatın artışı değil; aynı zamanda bölgemizde refahı ve istikrarı büyütecek ortak bir geleceğin inşasıdır” ifadelerini kullandı.

Bursa’nın Balkanlar ile tarih boyunca süregelen kültürel ve ekonomik bağlarına dikkat çeken Bursa Valisi Erol Ayyıldız, “Bursa, Balkanlar'ın geniş bir özelliğidir. Bu anlamda, Bursa'nın önünde durmak ve sorumluluğu en önde taşımak milli görüşün bir parçasıdır. Bursa, tarih boyunca Balkanlar'dan gelen kardeşlerimize ev sahipliği yapmış ve onlara evlat gibi yaklaşmıştır. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de belirttiği gibi, bu topraklar milli bir emanet olarak görülmektedir. Balkanlar'dan gelen soydaşlarımız, zengin hafızalarını beraberlerinde getirmiştir. Bu katkılarla Bursa, tarihi ve kültürel zenginliğiyle dikkat çekmektedir. Aynı zamanda sanayi ve ticaret alanlarında da önemli bir merkez haline gelmiştir. Şehrin iş dünyası sürekli olarak gelişmekte ve aşırı seviyelere ulaşmaktadır. Bursa'nın Balkanlar ile olan ilişkisi, tarih boyunca kültürel zenginlikleri, köklü bağları ve ortak değerleri ile özel bir yere sahip olmuştur. Günümüzde, bu tarihi ve kültürel yapıyı korumak ve ekonomik iş birliğini canlandırmak bizim sorumluluğumuzdur. Ekonomik iş birliği, sadece gelişmeyi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda karşılıklı akrabalık bağlarını da güçlendirir. Gençler de dahil olmak üzere bu kültürel mirası yarına daha güzel bir şekilde taşımak önemlidir. Bu bağlamda, üçüncüsü düzenlenen Balkan Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Kurumu'nun önemine inanıyorum. Bizler, güçlü bağlarımızı daha ileriye taşımak için ticaretin ve tüm imkanların çeşitlendirilmesi, ortak projeler geliştirilmesi konusunda hazırız. Bu doğrultuda yapılacak her türlü işte ve bilgi paylaşımında hizmetkar olmaya hazır olduğumu belirtmek isterim.” dedi.





Yorumlar