Japonya'da uygulanan ve Türkiye için de düşünülen sisteme göre, deprem anında vatandaşlar telefonlarına önceden belirlenmiş "Ben iyiyim ve şuradayım." gibi bir mesaj bırakabilecek. Yakınlarını arayan kişiler, bu mesajı dinledikten sonra aramayı sonlandırarak hatlardaki yoğunluğun önüne geçecek. Bu sayede, acil durumlar için gerekli iletişim kanalları açık kalacak.
Kriz Anı Yönetimi ve Operatörlerin Rolü
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, operatörlere bu tür özel hizmetler için talimat verdi. Olası bir deprem durumunda, Bakanlık, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve operatör temsilcileri, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde bir Kriz Masası oluşturacak. Bu masadan, deprem bölgesindeki tüm haberleşme ve lojistik süreçleri yönetilecek.
Operatörler, ilk raporu hazırladıktan sonra, bölgeye acil müdahale araçları ve mobil baz istasyonları sevk edecek. Elektrik kesintisi gibi durumlara karşı jeneratör ve akaryakıt takviyeleri planlanacak. Depremzedelere ise ücretsiz konuşma, SMS ve internet paketleri tanımlanarak iletişimlerinin kesintisiz devam etmesi sağlanacak.






Yorumlar