<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Keratokonus: Gençlerde görülen göz hastalığına dikkat

Keratokonus: Gençlerde görülen göz hastalığına dikkat
A+
A-

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, keratokonus hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Asena, hastalığın genellikle 15-25 yaş aralığında başladığını ve göz ovuşturmanın risk faktörü olduğunu belirtti.

Asena, keratokonusun korneada incelme ve sivrileşmeye neden olan bir hastalık olduğunu ifade etti. Hastalığın ilerleyici olduğunu ve görme bozukluğuna yol açabileceğini söyledi. Keratokonusun görülme sıklığının 2 bin kişide bir olduğunu belirtti.

NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Keratokonusun nedeninin tam olarak bilinmediğini belirten Asena, alerjik göz yapısına bağlı göz ovuşturmanın en önemli risk faktörü olduğunu söyledi. Hastalığın genetik yatkınlıkla ilişkili olabileceğini, ancak genetik geçişin hastaların yüzde 10-20’sinde görüldüğünü ifade etti.

Asena, “Hastalık 35- 40’lı yaşlara kadar ilerlemekte ve bu yaşlardan sonra kendi kendine durmaktadır. Keratokonusun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalığa yatkınlık oluşturduğunu bildiğimiz en önemli faktör alerjik göz yapısına bağlı sürekli göz ovuşturulmasıdır. Keratokonuslu kişiler genellikle alerjik göz yapısında insanlardır ve küçüklükten beri sürekli göz ovuşturma hikayesi vardır. Ancak burada korneanın yapısal bir göz bozukluğu söz konusudur. Sürekli gözü ovuşturma tetikleyici olabilse de asıl sorun korneanın yapısal bozukluğudur” ifadelerini kullandı.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Asena, keratokonus tedavisinde çapraz bağlama (cross linking) yönteminin kullanıldığını belirtti. Bu yöntemle korneanın sağlamlaştırıldığını ve hastalığın ilerlemesinin durdurulabildiğini söyledi. Erken teşhisin önemine dikkat çeken Asena, tedavi başarısının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu kaydetti.

Hastalığın erken döneminde gözlük veya lens kullanımının faydalı olabileceğini, ileri vakalarda ise kornea halka ameliyatı veya kornea nakli ameliyatının (keratoplasti) gerekebileceğini ifade etti.