Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Maaş ödemelerinde yeni dönem: Ceza 300 bin TL’yi aşıyor

Maaş ödemelerinde yeni dönem: Ceza 300 bin TL’yi aşıyor
A+
A-

Çalışana yüksek maaş verildiği halde bordrolarda asgari ücretli gibi gösterilmesi uygulaması, uzun süredir devletin gündemindeydi. Bu durum, işverenin vergi ve sigorta primi yükünü azaltırken, çalışanın emekli maaşını düşürüyor. Kayıtlı kayıt dışılık olarak bilinen bu yönteme karşı ilk adım 2008’de atılmıştı. Ancak 4 Haziran 2025’te Resmi Gazete’de yayımlanan son düzenlemeyle birlikte sistem daha da sıkılaştırıldı.


TEMMUZ’DA TÜM İŞYERLERİ İÇİN ZORUNLU OLUYOR

Yeni düzenleme ile 3 ve üzeri çalışana sahip tüm iş yerlerinde maaşların banka veya banka şubesi olmayan yerlerde PTT aracılığıyla ödenmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca ödemelerin banka hesaplarında açıklamalı şekilde yapılması gerekiyor; ücret, prim ya da ikramiye gibi kalemlerin türü net olarak belirtilmek zorunda.


UYMAYANLARA AĞIR PARA CEZASI

SGK Eski Başmüfettişi İsa Karakaş, düzenlemeye uymayan işverenlere uygulanacak cezaları şöyle sıraladı:

  • İş Kanunu kapsamındaki işçiler için: Her işçi ve her ay için 2.179 TL
  • Deniz İş Kanunu kapsamındaki gemi adamları için: Her gemi adamı ve her ay için 28.856 TL
  • Basın İş Kanunu kapsamındaki gazeteciler için: Her gazeteci ve her ay için 36.081 TL

Buna ek olarak, maaş bordrosunda çalışanın imzası olmayan ve banka üzerinden ödeme yapılmayan durumlarda fiilî sayıya göre toplam ceza 312.000 TL’ye kadar çıkabilecek.

Yeni düzenleme ile işçilerin sosyal haklarının korunması hedeflenirken, işverenlerin de kayıt dışı uygulamalardan kaçınmaları konusunda ciddi şekilde uyarıldıkları görülüyor.