Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Madleen gemisindeki aktivistler mahkemeye çıkarılıyor

Madleen gemisindeki aktivistler mahkemeye çıkarılıyor
A+
A-

Gazze ablukasını kırmak amacıyla yola çıkan ve 12 insan hakları savunucusunun bulunduğu Madleen gemisi, İsrail ordusu tarafından durdurularak Aşdod Limanı’na çekildi. Gemideki 2’si Türk toplam 12 kişi gözaltına alındı. Aktivistler sınır dışı edilmek üzere Ben Gurion Havalimanı’na sevk edildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, içlerinde İsveçli Greta Thunberg, Alman Yasemin Acar ve Türk vatandaşı Hüseyin Şuayb Ordu’nun da bulunduğu gönüllülerin ülkelerine gönderileceğini duyurdu.

Fransızlar sınır dışı kararını kabul etmedi

İsrail basınına göre 4 aktivist sınır dışı belgelerini imzalayarak ayrılmayı kabul etti. Ancak aralarında Avrupa Parlamentosu üyesi Rima Hassan’ın da yer aldığı 5 Fransız aktivist, belgeleri imzalamayı reddetti. Bu kişilerin İsrail mahkemesine çıkarılacağı belirtildi. İsrail makamları, ayrılmayı kabul etmeyenlerin Ramle kentindeki gözaltı merkezine gönderileceğini açıkladı.

Türkiye’den resmi açıklama geldi

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Açıklamada, Tel Aviv Büyükelçiliği’nin aktivistlerle görüştüğü ve konsüler desteğin sağlandığı ifade edildi. Vatandaşların aileleri sürece dair düzenli bilgilendiriliyor. Türkiye, gemiye yapılan müdahaleyi “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirdi ve İsrail’i “terör devleti” olarak tanımladı.

Gemide kimler vardı, ne taşınıyordu?

Madleen’de; Türkiye, Fransa, Almanya, İsveç, İspanya, Hollanda ve Brezilya’dan aktivistler ve bir gazeteci bulunuyordu. Gemide bebek maması, un, tıbbi malzeme, hijyen ürünleri ve su arıtma kitleri gibi insani yardım yüklüydü. Gemi, 1 Haziran’da İtalya’nın Katanya limanından hareket etmişti.

Müdahale öncesi beyaz sıvı atıldı

Özgürlük Filosu Koalisyonu, İsrail güçlerinin gemiye müdahale öncesinde bir drone aracılığıyla gemiye “tahriş edici beyaz bir sıvı” attığını açıkladı. Aktivist Yasemin Acar, sıvının ne olduğunu bilmediklerini ancak bunun “sivillere karşı işlenmiş bir savaş suçu” olduğunu söyledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde aktivistlerin baskın sırasında ellerini kaldırdığı ve can yelekleriyle beklediği görülüyor.

Uluslararası tepkiler ve yeni filo

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, geminin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Albanese, Gazze’ye yardım taşıyan her limanın desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak “Ablukayı kırmak, ahlaki bir zorunluluk” dedi. Öte yandan “Mağrip Direniş Konvoyu” adı verilen yeni bir yardım filosu, Tunus’tan yola çıktı. Gemide Fas, Cezayir, Tunus ve Moritanyalı aktivistler bulunuyor.