Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, Akfidan Peyzaj’ın saha uygulamalarına katılarak teorik bilgilerini pratikle pekiştirme fırsatı buldu.
Etkinlikte konuşan PEYZAJDER Başkanı Fulya Akfidan Sevim, peyzaj mimarlığını yalnızca “bitki dikmek” olarak tanımlamanın yanlış olacağını belirterek, “Peyzaj mimarlığı; doğal ve yapay çevreleri estetik, işlevsel ve sürdürülebilir bir şekilde tasarlayan bir disiplindir. Parklar, bahçeler, meydanlar ve kentsel alanlarda yaptığımız planlamalar, doğayı korurken insanların yaşam kalitesini artırmayı hedefler” dedi.
Sevim, mimarlık ve peyzaj mimarlığının birbirini tamamlayan fakat farklı uzmanlık alanları olduğunu vurguladı: “Mimarlar yapıların iç mekan ve yapısal tasarımıyla ilgilenirken, peyzaj mimarlığı dış mekânların tasarımı ve doğayla uyumlu hale getirilmesine odaklanır. İki disiplin birlikte çalıştığında şehirler hem estetik hem de ekolojik açıdan değer kazanır.”
Ayrıca, şehir planlamasında peyzaj mimarlığının önemine dikkat çeken Sevim, “Peyzaj mimarlığı olmasaydı şehirler betonlaşmış ve doğayla uyumsuz alanlara dönüşürdü. Bu durum hem çevreye zarar verir hem de insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkiler” ifadelerini kullandı.
Etkinlik kapsamında öğrencilere bitki türleri, peyzaj altyapısı ve yapısal malzemeler tanıtıldı, sahada uygulama deneyimleri paylaşıldı ve geleceğin peyzaj mimarlarının soruları yanıtlandı.





Yorumlar