DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C

Son dakika: TCMB faiz kararını açıkladı! 

Son dakika: TCMB faiz kararını açıkladı! 
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 50’de sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak geldi ve Merkez Bankası’nın daha önceki toplantılarında da aynı politikayı sürdürdüğünü gösterdi.

Sıkı politika duruşu

TCMB, yaptığı açıklamada sıkı para politikası duruşuna devam edileceğini vurguladı. “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadeleri, piyasalarda dikkat çekti. Merkez Bankası, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde enflasyon görünümündeki bozulma nedeniyle faizi yüzde 50’ye yükseltmişti.

Enflasyon görünümü

Açıklamada, haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiği ifade edildi. Temmuz ayında ise yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler nedeniyle enflasyonun geçici olarak artabileceği öngörülüyor. Ancak, ana eğilimdeki yükselişin sınırlı kalacağı belirtiliyor.

Parasal sıkılaştırma ve krediler

Merkez Bankası, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izliyor. Kurul, sıkı duruşunu sürdürürken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir yaklaşım benimsiyor. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği vurgulandı.

Sterilizasyon araçları ve makro ihtiyati önlemler

TCMB, makro finansal istikrarı destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler almayı sürdüreceğini açıkladı. Likidite koşulları ve kredi büyümesi göz önünde bulundurularak, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı belirtildi.