DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
22°C
Bursa
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
16°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C

TikTok, “sömürücü dilenciliğe” karşı harekete geçecek

TikTok, “sömürücü dilenciliğe” karşı harekete geçecek
A+
A-

BBC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Suriye kamplarında yardıma muhtaç mülteci aileler TikTok’ta bağış toplamak için saatlerce yayın yapıyor. Mülteci ailelere ekipmanlar TikTok aracıları tarafından sağlanıyor ve bağışların yüzde 70’i şirketin kasasına giriyor.

Saatte bin dolarlık kazancın büyük kısmı TikTok’a gidiyor

BBC, akışların saatte bin dolar (18 bin 500 TL) kadar kazandırdığını gördü, ancak mültecilerin bunun sadece küçük bir kısmını aldığını tespit etti. TikTok, “sömürücü dilenciliğe” karşı derhal harekete geçeceğini söyledi.

Şirket, platformunda bu tür içeriğe izin verilmediğini ve dijital hediyelerden alınan komisyonun yüzde 70’in çok altında olduğunu söyledi. Ancak kesin miktarı açıklamayı reddetti.

TikTok, yardım isteyen mülteci ailelerin canlı yayınlarından yararlanıyor

Bu yılın başlarında, TikTok kullanıcıları, hesaplarının Suriye kamplarındaki mülteci ailelerin canlı yayınlarıyla dolduğunu gördü. Bazı izleyiciler destek verirken, bazıları dolandırıcılık konusunda endişe duyduklarını söyledi. BBC, Suriye’nin kuzeybatısındaki kamplarda devam eden bu eğilimin, ailelere canlı yayın için telefon ve ekipman sağlayan sözde “TikTok aracıları” tarafından yapıldığını tespit etti. Aracılar, Çin ve Ortadoğu’da TikTok hesaplarına erişim sağlayan ajanslarla çalıştıklarını söyledi.

Canlı yayın izleyicileri, içerik için içerik oluşturucuları ödüllendirmek veya bahşiş vermek için birkaç kuruşa mal olan dijital güllerden, yaklaşık 500 dolara mal olan sanal aslanlara kadar çeşitli hediyeler gönderiyor.

Beş ay boyunca BBC, Suriyeli mülteci kamplarından canlı yayın yapan 30 TikTok hesabını takip etti, onlardan bilgi almak için bir bilgisayar programı oluşturdu ve izleyicilerin genellikle her bir hesaba saatte bin dolara kadar dijital hediyeler bağışladığını ortaya koydu.

BBC’nin deneyinde 106 dolardan kalan sadece 33 dolar 

TikTok hediyelerden ne kadar aldığını söylemeyi reddederken, BBC paranın nereye gittiğini gözler önüne sermek için bir deney yaptı.

Suriye’deki bir muhabir, kamplarda yaşadığını söyleyerek TikTok’a bağlı ajanslardan biriyle temasa geçti.

Londra’daki BBC personeli başka bir hesaptan 106 dolar değerinde TikTok hediyeler gönderirken, bir hesap aldı ve canlı yayına geçti.

Canlı akışın sonunda, Suriye test hesabının bakiyesi 33 dolardı. TikTok, hediyelerin değerinin yüzde 69’unu almıştı.