Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada, planların çevre düzeni planı ilkelerine ve şehircilik esaslarına aykırı olduğu, sürece sınırlı sayıda kurum görüşünün dahil edildiği ve itirazların değerlendirilmediği belirtildi. Mimarlar Odası da davaya müdahil olarak destek verdi.
İptal kararının gerekçesi
Mahkeme, planların dayanağı olan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 97/ğ ve 102. maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı. İptal kararı Resmî Gazete’de yayımlanmış, askı sürecinde itirazlar ise bu hükümlere dayanılarak reddedilmişti. Mahkeme, planların yasal dayanağı kalmadığı için hukuka uygun olmadığına hükmetti.
Yargılama giderleri ve istinaf hakkı
Karar gereği Şehir Plancıları Odası’na 18 bin TL, Mimarlar Odası’na 467 TL yargılama gideri ödenecek. Karar, 30 gün içinde Bursa Bölge İdare Mahkemesi’nde istinaf edilebilecek.






Yorumlar