Yıldırım Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mama Üretim Tesisi, haftalık olarak 2 ton yemek atığını kedi ve köpekler için besleyici mamaya çeviriyor. Tesis, kamu hastaneleri, öğrenci yurtları ve restoranlardan toplanan yemek atıklarını işleyerek mama haline getirip paketliyor. Elde edilen mamalar, öncelikle Yıldırım Hayvan Barınağı olmak üzere çeşitli noktalara ve hayvanseverlere dağıtılıyor. Bu sayede hem yemek israfı önleniyor hem de sevimli dostlarımız için mama elde ediliyor. 2023 Nisan ayında hayata geçirilen proje sayesinde bugüne dek 161 ton yemek atığından, 87 ton kedi ve köpek maması üretildi.
ÖRNEK İŞ BİRLİĞİ
Yıldırım Belediyesi, atık yemeklerden mama üretimi çalışmalarını hızlandırarak Otoyol Yatırım İşletmeleri A.Ş. ile önemli bir ortaklığa imza attı. Temmuz ayında imzalanan 'Sıfır Atık İş Birliği Protokolü' ile Otoyol Yatırım İşletmeleri A.Ş.'nin yemekhanelerinden çıkan yemek artıkları, Yıldırım Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri tarafından alınıyor. Mama Üretim Tesisi'nde işlenen yemek atıkları, sevimli dostlarımız için mamaya dönüştürülüyor. Protokol çerçevesinde son iki ayda, Otoyol Yatırım İşletmeleri A.Ş.'den 1800 kilogram yemek atığı temin edilerek, 950 kilogram mama üretimi sağlandı. Üretilen mamalar, Otoyol Yatırım İşletmeleri'nde Şirket CEO'su Osman Açıkalın ve Genel Müdür Alp Gürsoy'un katılımıyla düzenlenen etkinlikte sokak hayvanlarına verilmek üzere çalışanlara dağıtıldı.
PROJE BÜYÜYECEK
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa'ya kazandırdıkları Mama Üretim Tesisi ile hem israfın önüne geçtiklerini hem de sokak hayvanlarının beslenme gereksinimlerini karşıladıklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin desteklediği sıfır atık çalışmalarına, Yıldırım Belediyesi olarak 12 farklı proje ile katkıda bulunuyoruz. Bu projelerimizden biri de mama üretim tesisimiz. Bu tesisimiz sayesinde çeşitli fabrikalardan, restoranlardan, öğrenci yurtlarından topladığımız atık yemekleri burada kedi ve köpek maması olarak üretiyoruz. Hem kendi hayvan barınağımızda bunları kullanıyoruz hem de evlerinde hayvan dostu olan değerli vatandaşlarımızla bu mamaları paylaşıyoruz. Bu konudaki iş birliklerimizi artırmaya devam ediyoruz. Son olarak Otoyol Yatırım İşletmeleri A.Ş. ile de iş birliği protokolü imzaladık. İlerleyen dönemde de yeni ortaklıklarla hem sıfır atık hem de mama üretimi çalışmalarımızı sürdüreceğiz."






Yorumlar