DOLAR
34,7297
EURO
36,5521
ALTIN
2.958,29
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
yildirimwebbanner

2024’te vergi ve ceza yükünde rekor artış

2024’te vergi ve ceza yükünde rekor artış
A+
A-

2024 yılında vergi, harç ve cezalara yüzde 60’a yakın zam bekleniyor. Bu zam, 2023 yılındaki yüksek enflasyonun 2024’e de taşınması anlamına geliyor.

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır’ın haberine göre, emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi yurttaşı yakından ilgilendiren vergiler yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak.

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesi gereğince, her yılın başında maktu vergiler ile ceza, harç ve ücretler, yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış kadar artırılıyor.

Eylül 2023 itibarıyla Yİ-ÜFE’nin son on iki aylık ortalaması 2274,90 oldu. Ekim ayında Yİ-ÜFE artışı sıfır bile olsa son on iki ayın ortalaması 2314,49 olacak ve önceki on iki aylık dönem ortalamasında 1463,39 olan endeks değerine göre yıllık artış yüzde 58,16’ya gelecek.

Ekim ayında Yİ-ÜFE yüzde 3 artarsa, son on iki ayın ortalama endeks değeri 2321,37’ye, önceki on iki aya göre artış yüzde 58,63’e; aylık artışın yüzde 5 gelmesi durumunda ortalama endeks 2325,95’e ve önceki on iki ayın ortalamasına göre değişim yüzde 58,94’e ulaşacak.

Cumhurbaşkanı’nın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar azaltma ve yüzde 50’ye kadar artırma yetkisi bulunuyor. Ancak söz konusu yetkinin nadiren ve sınırlı kullanıldığı görülüyor.

2024 yılında zamlanacak vergi, harç ve cezalar şunlar:

  • Emlak Vergisi
  • Çevre Temizlik Vergisi
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.
  • Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları
  • Damga Vergisi
  • Özel İletişim Vergisi
  • Trafik cezaları
  • Ehliyet ve pasaport harçları
  • Vergi Usul Kanunundaki cezalar
  • Kabahatler Kanununa tabi idari para cezaları
  • Araç muayene ücretleri

Bu zamlar, özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşları olumsuz etkileyecek. Çünkü bu vatandaşlar, gelirlerindeki artışa paralel olarak vergi, harç ve ceza ödemelerini de artıracak.

Yüksek yeniden değerleme oranı, 2023 yılındaki yüksek enflasyonun 2024’e de taşınması anlamına geliyor. Bu durum, özellikle dar ve sabit gelirlilerin üzerindeki yükün artmasına neden olacak.

Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanmaması durumunda, 2024’te uygulanacak vergi ve cezalar, 2023’e göre yüzde 60’a yakın oranda artacak. Bu durum, dar ve sabit gelirlilerin yaşam maliyetinin daha da artmasına neden olacak.

Hükümetin, artan enflasyon karşısında vergi ve cezalarda indirime gitmesi gerekiyor. Ancak, hükümetin böyle bir adım atması beklenmiyor.