Türkiye’de trafik kazalarının küresel ölçekte insan hayatına olumsuz etki eden nedenlerini azaltmak amacıyla “Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi” ile “Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı” 3 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni stratejik plana göre 2030 yılına kadar kazalar neticesi can kayıplarının yüzde 50 azaltılması, 2050 yılına kadar da ‘sıfırlanması’ öngörüldü.
BURSA (İGFA) – Dünya genelinde trafik kazaları sonucu ölüm ve yaralanma sayılarındaki artışın toplumsal ve ekonomik kayıpların ciddi boyutlara ulaşmasına neden olduğuna işaret edilen genelge Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandı.
Hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerle küreselleşmeye bağlı olarak önümüzdeki 10 yıllık süreçte günümüz ulaşım ağlarında ve türlerinde yenilikçi yansımaların görülmesi beklendiği ifade edilen genelgede, bu kapsamda 2012’de uygulamaya konulan ‘2011-2020 Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı’ kapsamında trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması hedefi çerçevesinde karayolu trafiğinin tüm unsurlarını kapsayacak şekilde gelişmeler sağlandığı kaydedildi.
2030’A KADAR KAYIPLAR AZALTILACAK
Karayolu trafiğinin daha güvenli hale gelebilmesi için trafik güvenliği konusunda yürütülen tüm hizmetlerin güvenli sistem yaklaşımı çerçevesinde kurumsal sorumlulukların bilincinde, sürekli, düzenli, etkili ve uyum içinde sunulmasının esas olduğu vurgulandı. Genelgede, 2030 yılına kadar trafik kazaları neticesinde meydana gelen can kayıplarının yüzde 50 azaltılması, 2050 yılına kadar can kaybının olmadığı bir trafik sisteminin vatandaşlarımıza sunulması öngörüldü.
Öte yandan Birleşmiş Milletler’in trafikteki can kayıplarının yüzde 50 azaltılarak 2050 yılına kadar sıfırlanması hedefinin Türkiye’de de gerçekleştirilmesine yönelik 2021-2030 yıllarında hazırlanacak Türkiye Güvenliği Eylem Planı ile 2024-2027 ve 2028-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planları’nın hayata geçirilebilmesi için Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu da oluşturuldu.