30 Ağustos Zafer Mahallesi Muhtarı Halil Özçoban, Bursa Uludağ Gazetesi mikrofonuna konuştu. Özçoban mahallesindeki sorunları ve yaptığı projelerden bahsederken yeniden aday olacağına da değindi.
SUDE FİLİZ / TAHA TÜTÜNCÜ
1962 Bilecik Pazaryeri doğumlu olan Özçoban bir çok yerel ve ulusal medyalarda çalıştığını belirterek, “2021 yılının Aralık ayında muhtarımızın vefatı sebebiyle yeniden yapılan seçimlerde muhtar seçildim. O günden bu yana vatandaşlarımıza verdiğimiz vaatleri yerine getirmeye çalıştık. Bunlardan bazılarını söylemek gerekirse; burada telefonlarımız çekmiyordu ve baz istasyonumuz yoktu. Bunu yaptırdık. Taksi durağımız, ATM’lerimiz, pazar yerimiz yoktu. Bunların yapılmasını sağladık. Aile Sağlığı Merkezi’miz yoktu. İl Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’müze başvurarak gerekli çalışmaların başlatılmasını sağladık. Şu anda muhtarlık binasının yanında 30 Ağustos Aile Sağlığı Merkezi’miz mevcut. İçerisinde biri uzman iki tane doktorumuz görev yapıyor. Gençlerimizin boş zamanlarında eğlendiği ve sportif aktivitede bulunduğu bir halı sahamız var. Burasını elden geçirdik ve tekrardan daha güzel bir yer yaptık.” dedi.
Mahallesindeki nüfus yoğunluğundan ve projelerinden bahseden Özçoban, “Mahallemiz yoğun bir göç alıyor. Bursa’da en son kalan yer bizim yerimiz. Bursa batıya doğru kayıyor ve 30 Ağustos Zafer Mahallesi Bursa’da yaşanabilecek nadir yerlerden birisi. Şu anda mahallemiz 15 bin nüfusa yaklaşmış durumda. Seçmen sayımız ise 9 bin civarındadır. Tekrar adaylığımı koymak istiyorum. Sevgili mahallemizden de desteklerini bekliyorum. Bu destekler sayesinde yarım kalan projelerimizi ve yeni projelerimizi yapmayı planlıyoruz. Yeni oyun alanları, sosyal alanlar, amfiler bunlara örnek gösterilebilir. Özellikle gençlerimiz için kafeler ve sosyal alanlar yapmayı hedefliyoruz. Ailelerin keyifle oturabileceği bir yer, bir çay bahçesi de yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Özçoban muhtar olduğundan bu yana kadınlara ve eğitimlere elinden geldiğince destek verdiğini belirterek, “2024 yılının ilk ayından itibaren hizmete açacağımız kadınlara yönelik projemizi de buradan duyurmak istiyorum. 30 Ağustos Zafer Mahallesi Kültür Yardımlaşma Derneği’ni kurduk. Orada şu an geçici yönetim var. Faaliyetlerine başladı. Amacımız mahallemizdeki kadınları bir çatı altında toplayarak onların seslerini duyurmaya yardımcı olmak istiyoruz. Ayrıca kadınlara yönelik kurslarımız mevut. Bu kursta nakış, dikiş, örgü ve buna benzer eğitimler vererek kendilerini genişletmelerine yardımcı oluyoruz.
Eğitimle alakalı bir tane ilkokul ve bir tane de özel bireyler için bir okulumuz var. Ancak tabi okullarımız yetersiz. Belediyemizin tahsis ettiği bir okul alanımız var. Bu yer ilkokul, ortaokul, lise binalarını kapsayabilecek şekildedir. Buraların açılmasını istiyoruz. Bir de ibadet için tek bir camimiz var. Bu da yetersiz kalıyor. Belediyemizin belirlediği yerlerde yeni bir cami açılmasını da istiyoruz. Gençlerimiz için kütüphane yapmayı da düşünüyoruz. Şu anda belediyemizin gezici kütüphanesi var. Ancak burada sabit olarak bir kütüphane olsa, gençlerimiz buraya gelip sosyalleşme ve kültürlerini arttırma fırsatı yakalasa daha güzel olur.
Nilüfer Belediyesi iş birliğiyle bir yazarın kitaplarını okuyarak, yazarın kendisiyle birebir konuşma fırsatı buluyorlar. Yazar ile söyleşiler düzenlenip istedikleri soruları sorabiliyorlar. Bir kültür alışkanlığı oluyor. Aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla, İstanbul, Çanakkale gibi şehirlere kültürel turlar düzenliyoruz. Nilüfer Belediye’mizin katkılarıyla Mavi Tur düzenledik. Bu gezimizde mahallemiz, Mudanya’dan başlayarak Armutlu, Gemlik gibi Bursa’nın sahil kıyılarını gezme fırsatı buldular.” Sözlerini belirtti.
Sosyal yaşama değinen Özçoban, “Şu an var olan sıkıntılarımızdan bir tanesi Pazar alanı. Hali hazırda bir Pazar alanımız mevcut ancak halkımıza biraz uzak kalıyor. Belediye ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bir kapalı Pazar alanı istiyoruz. Bir de Atlıçayır Bulvarı’nda hazineye ait bir yerimiz var. Orasını hazineden alıp, taziye salonu, düğün salonu, gençlerin sosyal aktivite yapabileceği bir yer düşünüyoruz. Tabi bazı sokaklarımız halen yapılamadı ve çamur halinde. Yağmur yağdığı zaman sıkıntılar çekiyoruz. Ancak asfalt çalışmaları devam ediyor. Kısa zamanda bu çalışmaların tamamının bitmesini umuyoruz.” dedi.
“Mahallemiz yeni yapılaşma olduğu için tabi bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Mahallemizde bir bekçimiz yok. Güvenlik açısından problemler yaşıyoruz. Kaymakamlığımız ve Emniyet Müdürlüğü’müzle birlikte çalışmalar yürütüyoruz bu kapsamda. Tabi arada bekçilerimiz geliyor ancak biz devamlı olarak duracak, güvenliğimizi sağlayacak bir şeyler istiyoruz.”
Gündemdeki “Atık Tesisi” konusuna da değinen Özçoban sözlerinde “2012 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Kayapa Kuruçeşme bölgesine yapmak istediği bir Arıtma Tesisi projesi var. Ancak biz buna halk arasında çöplük diyoruz. Şu anda Hamitler, Emek taraflarında bulunan çöplüğün miladı doldu. Çöplük orada kalsın demiyoruz. Orada yaşayanlarda bundan rahatsız ve onlarda bizim vatandaşımız kardeşimiz. Ancak biz burada olmasını istemiyoruz. Buradaki doğallığın bozulmasını istemiyoruz. Daha uygun bir alan bulunmasını istiyoruz. 13 Aralıkta belediyede yapılacak olan ihaleye muhtarlarla beraber gittik. Oradaki ihalede erteleme çıktı. Şu anda hala bir sonuca varılmasını bekliyoruz. Açıkçası mahallemiz buradaki temiz havanın bozulmasını mahallemiz istemiyor.” ifadelerine yer verdi.
Sözlerinin sonlarında muhtar Halil Özçoban, mahallesinde BURULAŞ’ın Özel Halk Otobüsleri Derneği’nin minibüs tipi araçları yetersiz geldiğini ifade ederek, “Mahallemiz de bu otobüsler yolcuya yetersiz geliyor. Otobüslerde hemen hemen her gün tartışmalar yaşanıyor. B/33K, B/33A ve B/33 hatların sabah ve akşam saatlerinde sefer sayılarının arttırılmasını istiyorum. Ayrıca mahallemiz her geçen gün büyüdüğü için bir iç