DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C

40 YILDIR ZAMANI TAMİR EDİYOR

40 YILDIR ZAMANI TAMİR EDİYOR
A+
A-

İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 10.belgeselinde “Saat Ustası Ramis Asa’nın hayatını ve zanaatını ele aldı.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Saat Ustası Ramis Asa (72) icra ettiği zanaatı ile genç yaştan buyana kırk yılı aşkındır mesleğini aşkla devam ettiriyor.

1949 yılında İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde dünyaya gelen Ramis Asa, 1980 yılında bir tesadüf eseri başladığı saatçilik mesleğini ilk günkü heyecan ve aşkla devam ettiriyor. Asa “Bu sanatların unutulmaması gelecek nesillere aktarılması için gerçekleştirilen bu çalışmayı çok yerinde buldum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“BU MESLEK BİR HASTALIK”        

Bir gün dahi dükkânını açmadan duramadığını söyleyen Ramis Asa konuşmasında “Mesleğimizde kırk yılı geçirdik. Her gün bir insanın yüzündeki tebessüm olabilmek için işimizin başındayız. Bu sanatlar yaşaması için işimizi bırakamıyoruz. Öyle bir meslek ki sizlere tarifini yapamam. Her şeyin önüne geçiyor. Bu bir hastalık. Ben buraya geldiğimde bir kişinin gelip Allah razı olsun, sağolun demesi bana yetiyor. Bu bana mutluluk veriyor. Esnaflık ve ustalıkta bunu gerektiriyor” dedi.

“USTA OLMAK DÜRÜSTLÜK GEREKTİRİR”

Mesleğinde uzun yıllara mutlu bir şekilde kalabilmenin sırrını anlatan Ramis Asa konuşmasında “Böyle zanaatlarda mesleğinizde uzun yıllar kalarak başarılı bir şekilde vatandaşın güvenini kazanmak gerçekten çaba istiyor. Bu çaba dürüstlükten geçiyor. Usta olmak dürüstlük gerektirir. Ben bu mesleğe başlamamda emeği olan kendisi de saat ustası olan Nezihi Arıcı’ya teşekkür ediyorum” dedi.

İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75)  altıncı belgesel İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel 55 yıldır Yorgan Ustalığı yapan Ali Topkara (68) ile sekizinci belgesel 55 yıldır Radyo ve Televizyon Ustalığı yapan Ekrem Sevim ile dokuzuncu belgesel Çömlek Ustası Hasan Yaman (55)  ile gerçekleştirilirken onuncu belgesel Saat Ustası Ramis Asa (72) ile gerçekleştirildi.

ETİKETLER: