DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C

70 HES durdurulmasaydı Karadeniz’de katliam olurdu

70 HES durdurulmasaydı Karadeniz’de katliam olurdu
A+
A-

Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucu Başkanı Av. Remzi Kazmaz, bugüne kadar 70 HES’i bölge halkıyla verilen mücadele sonucu yargı kararıyla durduklarını belirterek, “Eğer 70 HES durdurulmasaydı yaşanan sellerde Karadeniz’de katliam olurdu” dedi.

Rize’de yaşanan sel felaketiyle ilgili değerlendirmede bulunan Av. Remzi Kazmaz, Karadeniz’de yaşanan sel ve heyelanların özelikle HES baraj inşaatlarının olduğu bölgelerde oluştuğunu söyledi.

HES’ler nedeniyle derelerin akış rejiminin de bozulduğunu vurgulayan Av. Kazmaz’ın açıklaması şöyle:

SUYU EMECEK TOPRAK KALMADI

“HES lisansları verilirken Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçleri doğru işletilmedi. Bunun için sokaklara döküldük, derelerde eylem yaptık ama anlatamadık.

Sonuç olarak HES projeleriyle yatakları değiştirilen dereler, HES’lere daha fazla su taşıyabilmek için kurulan regülatörler bugün yaşanan felaketin tetikleyicisi olmuştur.

HES projeleri ile birlikte betonlaşma artmış, yağmuru emecek toprak kalmamış ve yağan yağmur doğrudan akışa geçmiş, adeta felakete davetiye çıkarılmıştır.

Her dere üzerine sayısız HES lisansı verildi. Bugün yaşadığımız felaketin büyük bir kısmı insan eliyle yaratılmıştır. Böyle devam ederse Karadeniz’de çok daha büyük felaketlerin olacağından kimsenin şüphesi olmasın.

HES’lerle ilgili çok acil Meclis Araştırması açılmalı, gerçekler ortaya çıkarılmalı ve önlemler alınmalı.

DOĞU KARADENİZ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Bölge halkıyla verdiğimiz mücadele sonucu, izin verilen 70 HES’i durdurduk. 70 HES durdurulmasaydı Karadeniz’de katliam olurdu. Ancak tehlike devam ediyor. Doğu Doğu Karadeniz Bölgesi yaşanan sel ve heyelan felaketinden dolayı bir an önce doğal afet bölgesi ilan edilmeli.”

BÖLGENİN RİSK HARİTALARI YOK!

Risk haritaları konusuna da değinen Av. Kazmaz, bölgeyle ilgili afet öncesi, afet anında ve afet sonrasında kullanılacak verilerin olmadığını söyledi. Kamu kurumlarının birbirinden kopuk çalışmaları olduğunu, elde edilen verilerin bürokrasi nedeniyle yerel yönetimlerle paylaşılamadığına dikkati çekti.

Av. Kazmaz, Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin bir an evvel oluşturulması için Ankara’yı ilgili kamu kurumlarını, yerel yönetimleri, meslek odalarını ve bilim adamlarını desteklemeye çağırdı.