CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Valiliği’nin aldığı kararla İnegöl’ün de içinde bulunduğu 11 ilçe için ısınma amaçlı katı ve sıvı yakıt kullanımını 1 Kasım 2019’da sonlandırmasına rağmen İnegöl Kaymakamlığı’nın vatandaşlara kömür dağıtmasını TBMM gündemine taşıdı.
Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soran Aydın, verdiği önergede Bursa Valiliği’nin aldığı kararı hatırlattı. Karar şöyle açıklanmıştı: “İlimiz Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel, Gürsu, İnegöl, Mudanya, Gemlik, Orhangazi, İznik ve Yenişehir İlçelerine bağlı iç ve dış mahallelerinde ısınma amaçlı olarak katı ve sıvı yakıt kullanımının sonlandırılarak alternatif temiz yakıt (doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kaynakları) kullanımına geçilerek ev ve işyerlerinde doğalgaz kullanımına 01 Kasım 2019 tarihinden itibaren başlanmasına, yukarıda verilen ilçelerin iç mahallelerinde doğalgaz isale hattı geçmiş ancak ev ve işyerlerinde henüz iç tesisat döşenmemiş yerlerde 01 Kasım 2020 tarihine kadar iç tesisat döşenerek doğalgaz kullanımına karar verilmiştir”
“ODUN KÖMÜR SATIŞI YAPAMAYAN ESNAFIN MAĞDURİYETİNİ NASIL GİDERECEKSİNİZ?”
Alınan bu karara rağmen İnegöl ilçesinde kaymakamlığın kömür dağıttığının görüldüğünü ifade eden Aydın, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:
“Devletin resmi kurumları kendi içinde çelişkili uygulamalar yapabilir mi? Devletin üst makamının aldığı karar bir alt kurum tarafından yok sayılabilir mi? Bursa İli İnegöl ilçesinde esnafın kömür satışı yasak mı? Yasak ise kaymakamlığa serbest, esnafa yasak bir durum söz konusu olabilir mi? Odun kömür satışı yapamayan esnafın mağduriyetini özellikle pandemi döneminde nasıl gidereceksiniz?”