Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), güneş gözlüklerinin yaz aylarında gözlere yönelik önemli bir korunma önlemi olduğunu bildirdi. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken 7 özellik sıralayan TOD, “Yüzde 100 UV koruyucu olmasına özen gösterin, büyük camlar tercih edin” tavsiyesinde bulundu.
Türk göz doktorlarını temsil edenTürk Oftalmoloji Derneği’nden Optik Refraksiyon Birim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Arıcı, yaz aylarında güneş ışınlarının, daha fazla ve dik olarak ulaştığı için güneş gözlüğü kullanımının önem kazandığını vurguladı.
Hangi güneş ışını gözler için zararlı?
Prof. Arıcı, gözlerin korunmasında güneş gözlüklerinin niçin önemli olduğunu şu sözlerle anlattı: “İnsan gözü kabaca güneşten gelen 400 ile 760 nanometre arasındaki ışık bandına duyarlıdır. Güneşten gelen 400 nanometre – ki buna Ultraviyole (UV) denir – ve altındaki ışınlar yüksek enerji içerdikleri için hücre ve hücre DNA’sı üzerine olumsuz etkilere sahipler. UV ışınlarının dalga boyu küçüldükçe zararlı etkileri de artar. En zararlı dalga boyu olan UV-C, normalde atmosferdeki ozon tabakasını geçmez.
Ancak eğer ozon tabakasında hasar varsa, bu durum en zararlı ışın bandının da dünyamıza ulaşmasına neden olur. Bu zararlı ışınlar göz çevremizde, göz kapaklarımızda cilt kanseri, kornea şeffafiyetinde bozulma, daha erken yaşta katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi görme yetimizi tehdit eden hastalıklara zemin hazırlayabilir. Tüm bunlardan korunma seçeneklerinden birisi de güneş gözlükleri kullanmaktır.”
Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?
“Güneş gözlüğü alırken kozmetik olarak yüzümüze yakışması yanında göz sağlığımız için aklımızda tutmamız gereken özellikler vardır. Bu özellikleri dikkate alırsak, hem ekonomik hem fonksiyonel hem de beğenimize uygun bir güneş gözlüğü alabiliriz” diyen Prof. Dr. Mustafa Kemal Arıcı, söz konusu özellikleri şöyle sıraladı:
TOD Hakkında
Türk göz hekimlerinin resmi ulusal mesleki derneği olan Türkiye Oftalmoloji Derneği (TOD), göz hastalıkları uzmanlarını ve bu konuda uzmanlık eğitimi almakta olan hekimleri bünyesinde barındırıyor. 5 bini aşkın üyesiyle ulusal göz sağlığına katkıda bulunmayı,üyelerinin mesleki ve bilimsel alanlar başta olmak üzere her alanda gelişmelerini sağlamayı, haklarını korumayı, halkın göz sağlığını ve mesleğin geleceğini tehdit eden etik ve bilim dışı uygulamalarla mücadele etmeyi amaçlıyor. 1928 yılında kurulan derneğin genel merkezi İstanbul’da bulunuyor.
Bilgi için:
Denove Halkla İlişkiler ve Danışmanlık / 0216 550 88 74
Coşkun Keskingözler 0533 242 14 39 / coskun@denovepr.com
Serhat Özkütükçü 0532 215 72 91 / serhat@denovepr.com
Bu kapanacak 20 saniye