DOLAR
34,5724
EURO
36,0761
ALTIN
3.006,97
BIST
9.466,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
yildirimwebbanner

Tarihi otelden çevreci ve doğal yakıt sistemi

Tarihi otelden çevreci ve doğal yakıt sistemi
A+
A-

Mardin’de bulunan yaklaşık 7 asırlık Meridin Butik Oteli, tarihi dokuya zarar vermemek için mısır küspesi ile marangoz atıklarından elde edilen ve ‘pelet’ denilen kapsül şeklindeki doğal yakıt kullanıyor.

MARDİN (İGFA) – 40 bin TL harcayarak, yakıt sistemi kuran otel sahibi, ısıtma sisteminde çevreci sistem ile 1 ton peletten 5 kilo kül elde ediyor. Elde edilen külü ise ağaçlara ve çiçeklere gübre olarak kullanılıyor. Kokusu ve dumanı olmayan yakıt sistemi hem otelini ısıtıyor hem de ekonomik olarak tasarruf ediyor.

Meridin Oteli Müdürü Nejbir Kaya, Mardin’in tarihi dokularına ve çevreye zarar vermemek için otele çevre dostu yakıt sistemi kurduklarını belirterek, ” 1 ton peletten 5 kilo kül elde ediyoruz. Hem otelimizin sıcak su ve ısıtma problemini çözdük hem de elektrik ve kalorifer yakıtından yüzde yüz tasarruf ettik. Buradaki en büyük avantajımız, doğayı korumamız” dedi.

Mardin’in tarihi dokusuna zarar vermemek için bu yakıtı tercih ettiklerini belirten otel müdürü Nejbir Kaya, ısıtma ihtiyacını bu yakıtla sağladıklarını söyledi.

‘DOĞAL GAZ VE KÖMÜRE GÖRE DAHA EKONOMİK’

Çevreye ve tarihi dokuya zarar vermeyen ürün kullandıklarını ifade eden Kaya, “Geriye kalan külü de çiçek ve bitkiler için gübre olarak kullanıyoruz. Ağaçlara ve bitkilere faydalı gübre haline geliyor. Duman çıkarmıyor ve çevre dostu. Doğal gaz ve kömüre göre hem daha ekonomik hem de daha ekolojiktir. Türkiye’de yeni olduğu için pek bilinmiyor. Peleti Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden temin ediyoruz. Tonunu bin 200 TL’ye alıyoruz. Normalde bildiğimiz gibi kalorifer ve doğal gazlarda atık buhar ve hava olur. Burada bizim en büyük avantajımız, doğal olduğu için herhangi bir duman söz konusu değil. Doğaya zararlı hiçbir etkisi olmuyor. Aynı şekilde bizim için de çok rahat bir sistemi var. Yaklaşık 1 ton peletten 5 kilo kül elde ediliyor. Buradaki en büyük avantajımız, doğayı korumamız. Bu ürünü herkese de tavsiye diyorum. Pelet, inşaat kalıpçılarının atık maddeleri, mısır küspeleri ve marangozların atıklarıyla fabrikada sıkıştırılarak elde ediliyor. Bu madde pelet kazanında işlem görerek, sıcak suyu borulara aktarıp, otelimizin sıcak su ihtiyacını ve ısınma ihtiyacını karşılıyoruz. Doğal gaz ve elektriğe yüksek fatura ödemekten kurturduk” diye konuştu.

Bu kapanacak 20 saniye