DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
7°C
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
yildirimwebbanner

Malatya’dan 100 ülkeye 90 bin ton kayısı ihraç edildi

Malatya’dan 100 ülkeye 90 bin ton kayısı ihraç edildi
A+
A-

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Malatya’dan 100 ülkeye 90 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek 266 milyon dolar döviz girdisi elde edildiğini açıkladı.

MALATYA (İGFA) – AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Malatya Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Milletvekili Çakır, Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nun hayata geçirilmesi ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)  kayısı alımı yapmasının Malatya ekonomisi ve kayısısı için önemli olduğunu ifade etti.

Ziyarette konuşan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, 2020 yılının kayısı, Malatya, üreticiler, ülke ve Malatya ekonomisi açısından çok verimli geçtiğini ifade ederek, pandemiye rağmen kuru kayısı ihracatının sağlıklı bir şekilde sürdüğünü kaydetti.

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır Malatya’nın kayısıyı yüzde 85 ihraç ettiğine dikkat çekerek, “2019 yılında tonu 2 bin 400 dolara giderken, 3 bin 500 dolarlara çıkmış durumda. 100 ülkeye 90 bin ton ihracat yapmışız, karşılığında 266 milyon dolar gelir elde etmiş durumdayız. Kayısı ile ilgili yapılan hizmetlerin karşılığı gösteriyor. Lisanslı Kuru Kayısı Deposu’nun yapılması, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)  kayısı alımı yapması. TMO’nun kayısı alımı ürüne ciddi bir güven, denge ve fiyat istikrarı getirdi. Ürünün çok olduğu dönemde direkt spekülatif hareketlerle taban yapan bir fiyat vardı. Üreticimizin ve kayısının geleceğini ciddi manada etkiliyordu. Toprak Mahsulleri Ofisi, şuanda depoda bulunan ürünün yaklaşık 48 tonunu burada çeşitli ambalajlama yöntemleriyle şekilleriyle, Türkiye’nin 150 noktasında bulunan, kendisine ait olan mağazalarda artık kuru kayısı satışına başladı. TMO’nun iç piyasaya kuru kayısı satışı ile iç tüketimin artmasına ve yeni pazarların kazanılmasına ciddi katkılar sağlayacak. Bu hamle kuru kayısıdaki iç tüketimi de bizim bugüne kadar sürdürebildiğimiz özellikle serbest piyasadaki satışını çok daha yeni bir yön kazandıracak” diye konuştu.

 

Bu kapanacak 20 saniye