DOLAR
34,5653
EURO
36,2393
ALTIN
2.962,94
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
9°C
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
yildirimwebbanner

Yeni normalde büyük şehirlerde biyofilik tasarım dönemi başlıyor

Yeni normalde büyük şehirlerde biyofilik tasarım dönemi başlıyor
A+
A-

Evlerde kapalı kaldığımız süreç, çalışma ve yaşam alanlarımızı tek bir çatı altında topladı. Karantina dönemi evlerimizin tasarım boyutuna yenilikler getirdi. Ruh halleri bozulan ve çıkmaza girenler çareyi değişimde buldu. Bu süreçte en çok dikkat çeken tasarım modeli ise doğa ile iç içe olma hissi yaratacak (biyofilik) oldu. Uzmanlar da yeni normalde ev ortamında hijyen koşuluna ve renk tonuna dikkat edilmesi uyarısında bulundu

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, evlerin kişiler için ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Evlerde kapalı kaldığımız süre boyunca, yaşanılan mekanların ruh halini ve çalışma kabiliyetini nasıl etkilediği görüldü. Tasarımın hayata neşe ve anlam katmadaki gücünün farkına varıldığı bu süreçte iç mekanların geçici birtakım farklı aktivitelere uyum sağlayabilecek esneklikte tasarlanmış olması gerektiği fark edildi. Evine daha çok vakit ayırmaya başlayanlar öncelikle ruh hallerine iyi gelmesi için doğa ile iç içe olma hissi yaratacak (biyofilik) tasarım modelini tercih etti. Kişilere uzmanlar tarafından da yeni ev ortamlarında hijyene ve kullanılacak renk tonlarına dikkat edilmesi uyarısını yaptı.

Doğayla iç içe olma hissi önem kazanıyor

Görünen o ki bu yaşanan olağanüstü dönem, gelecekte mekân tasarlama şeklimizi fazlasıyla etkileyecek. İstanbul Bilgi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Gaye Kepiç, kişisel güvenlik ve sağlık kaygılarının öne çıktığı düşünüldüğünde, insani ihtiyaçlarını ilk sıraya koyan tasarım uzmanlarının yeni savunma alanlarımızı yaratmanın yollarını aradığını söyledi. Kepiç, “Sıcak, kucaklayıcı bir yaklaşımla zorluk ve endişeleri azaltacak rahatlatıcı, eğlenceli mekanlar tasarlamak duygusal ve fiziksel refahımız için son derece önemli olacak. Instagramlanabilir olandan ziyade ihtiyaca yönelik mekanlar önem kazanacak. Görsel etki yerini kullanıcının kişisel mekân deneyimi ve ihtiyaca bırakacak. Aynı zamanda dünyanın durması çevresel ve iklimsel koşullar üzerinde olumlu etkiler yaratacak. Karbon ayak izimiz azalacak. Daha güvenli ve sağlıklı mekanlar tasarlama isteği, çevre konusunda daha bilinçli tercihler yapmayı beraberinde getirecek. Evlerimizi tasarlarken çevre bilincine sahip yeni bir farkındalıkla, doğal günışığı, kaliteli malzemeler, sağlıklı iç mekân, hava kalitesi ve yaşanabilir dış mekanlar hedeflenecek. Özellikle büyük şehirde yasayan insanlar doğaya, güneş ışığına ve temiz havaya daha çok ihtiyaç duyacak. Bu nedenle doğa ile iç içe olma hissi yaratacak (biyofilik) tasarımlara yönelecekler” dedi.

Çalışma ve yaşam ortak alan olacak

Salgın dolayısı ile huzursuzluk, kaygı ve keder gibi duygularla boğuşan kişiler güven veren ve uygun renk tonlarıyla tasarlanan yalın mekanlarda iç huzuru yakalayabilecek diyen Öğr. Gör. Gaye Kepiç, şöyle devam etti: “Hijyen koşullarını sağlamaya yardımcı mikrop ve virüslerin uzun zaman barınmasına izin vermeyecek az gözenekli malzemeler ile temizliği kolay yüzeyler öne çıkacak. Tasarımcılar, iç ortamda aydınlatma, malzeme, ses ve akustiği doğru kullanarak ruh sağlığını olumlu yönde etkileyebilecek dokunuşlar yapacak. Günümüz karantina kültürünün bir sonucu olarak çalışma ve yaşama mekanları gibi farklı kullanımlar gerektiren mekanlar iç içe geçecek. Bunun bir sonucu olarak evlerde mekanlar daha esnek hale gelecek. Evde güzel ve işlevsel bir ofisi nasıl yaratılabileceğimize dair yapılacak yeniden değerlendirme ile sanal ve fiziksel ortamlar birleşmek durumunda kalacak. Bu nedenle evlerde video ve konferans görüşmelerin sağlıklı yapılabilmesi için boğuk ya da yankılanan ses, sert ya da yetersiz ışık gibi problemleri ortadan kaldıracak doğru fiziksel koşullar sağlanacak şekilde kurgulanacak.”

Detaylı Bilgi:

İrem Çetingöz / B12 İletişim / 0530 433 59 25 / irem@cobrand.com.tr

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla “Okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz” ilkesiyle yola çıkarak kurulmuştur. Yaklaşık 1500 kişilik bir öğretim kadrosuna sahip olan üniversitenin 20.000’e yakın öğrencisi ve 45.000’e yakın mezunu vardır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Sağlık Bilimleri, Mimarlık ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in 2020 yılı “Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere ve Kuştepe olmak üzere üç kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.

Bu kapanacak 20 saniye