DOLAR
34,4871
EURO
36,1998
ALTIN
2.960,70
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Rant alanlarına para bulan Damat Bakan, iş eğitime gelince para bulamamıştır!

Rant alanlarına para bulan Damat Bakan, iş eğitime gelince para bulamamıştır!
A+
A-

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklaması ile Covid-19 salgınının gölgesinde, 21 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesinde yapılması gerekenleri gündeme getirdi.

Salgının başlaması ile 16 Mart 2020 tarihinde ilköğretim ve ortaöğretim kurumları kapatıldığını ve bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekli önlemleri almak için yeterli çabayı göstermediğini ifade eden Karabıyık, salgın nedeniyle eğitimin var olan sorunlarına yenilerinin eklendiğini vurguladı.

Ülke genelinde, resmi okullarda 571 bin 351 derslik ve örgün eğitim kapsamında 15 milyon 88 bin 592 öğrenci, özel okullarda ise 134 bin 664 derslik ve 1 milyon 440 bin 577  öğrenci bulunduğunu söyleyen Lale Karabıyık, “Mevcut derslik sayıları ile Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği şartların yerine getirilmesi mümkün değildir. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı derslik yapımı için herhangi bir adım atmamıştır. Sınıflarda 12 öğrenci bulunması ve ikili eğitim-öğretim yapılması koşulu ile 57 bin 340 dersliğe daha ihtiyaç bulunmaktadır. Başka bir deyiş ile 24 derslikli 2 bin 389 okula ve 34 milyar 920 milyon TL bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır” dedi. Karabıyık ayrıca, ülke genelinde hala birleştirilmiş sınıflar ile eğitim öğretimi sürdürmek zorunda kalan okulları ve taşımalı eğitimi, mevcutta ve pandemide yaratttığı sorunları da hatırlattı.

Bakanlık bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay artırılmalıdır!

Okullarımızda yaklaşık 100 bin öğretmen açığı bulunmasına rağmen, ek öğretmen ataması yapılmadığına dikkat çeken CHP’li vekil, “Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin neredeyse yüzde 84’ü sadece personel maaşlarını ödemek için kullanılmaktadır. Bütçeden eğitim yatırımlarına ayrılan pay ise yetersizdir ve eğitim yatırımları bütçesi AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında yüzde 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oran yüzde 4,88’e gerilemiştir. Bakanlık bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay artırılmalıdır. Sarayın Damat Bakanı MEB’de neler olduğunu bilmemektedir. MEB’e yeterli bütçe ayrılmaması nedeniyle yaşanan sorunlardan haberdar değildir. Bu bütçe ile MEB’in ek öğretmen ataması, derslik yapması mümkün değildir. Bir acil eylem planı yapılarak MEB’e ek bütçe verilmesi sağlanmalıdır” uyarısında bulundu.

Öğrencilerin sadece yarısı uzaktan eğitim derslerine katılabildi!

Ülke genelinde öğrencilerin yüzde 20’sinin interneti, yüzde 5’inin de televizyonu bulunmadığını açıklayan CHP’li Karabıyık, “Bakanlık bu öğrencilerin sorunlarını çözmek için herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Fatih Projesi ile okuldaki öğrencilere tablet dağıtan MEB, uzaktan eğitim alması gereken ve tablete ihtiyaç duyan çocuklarımıza tek bir tablet dağıtımı yapmamıştır. Fatih Projesine ayrılan bütçe ile teknik donanımı olmayan öğrencilerin eksiklikleri giderilmelidir. Ayrıca tüm öğrencilere ücretsiz internet imkanı sağlanmalıdır” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre koronavirüs sebebiyle gerçekleşen uzaktan eğitim sürecinde kamu okullarında 15 milyon 88 bin 592 öğrenciden yalnızca 7 milyon 383 bin 213 öğrencinin EBA’ya girerek faydalanabildiğine dikkat çeken Karabıyık, “Öğrencilerin yalnızca yüzde 48,9’u EBA üzerinden verilen uzaktan eğitim derslerine katılabilirken yüzde 51,1’i ise EBA’dan faydalanamamıştır. Uzaktan eğitim eşitsizlikleri artırmıştır. Tüm öğrencilerimiz aynı imkanlara sahip değildir. Çocuklarımızın şartları iyileştirilmediği ve eşitlenmediği takdirde öğrencilerimiz arasında oluşan farklılıklar artacaktır. 31 Ağustos’tan itibaren başlayacak olan uzaktan eğitim programında yine aynı sorunların yaşanmaması için öğrencilerin takibi ve değerlendirilmesi hususunda tedbir alınması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

MEB’in kadrolu 29 bin 106 yardımcı hizmetler sınıfında personeli bulunduğunu ve bu personellerin çoğunun merkez teşkilatlarda çalıştığını söyleyen Karabıyık, “Ülke genelinde 54 binden fazla okul olmasına rağmen okul başına bir personel bile düşmemektedir. MEB İş-Kur üzerinden alım yaparak yarı zamanlı çalışanlarla bu açığı kapatmaya çalışmaktadır. MEB’in bu temizlik, güvenlik ve sağlık çalışanı sorununu hızlıca çözmesi gerekmektedir. Her okula ihtiyacı doğrultusunda kadrolu temizlik, güvenlik ve sağlık personeli ataması yapılmalıdır. Bu personellerin sürekli ve kalıcı olması sağlanmalıdır” dedi.

Eğitim-öğretimde bütünlüğün sağlanması için özel-resmi okul ayrımı yapılmaması gerektiğini ifade eden Lale Karabıyık, tüm okullara aynı çalışma takviminin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Okullarımızın açılışının 21 Eylül’e ertelenmesi fırsata çevrilmelidir!

Açıklamasında “Gördüğümüz kadarıyla okullar yüz yüze eğitim için hazırlıklarını tamamlayamamıştır. Bütçesi olmayan okul müdürlerinin eli kolu bağlanmıştır. Bütçe olmadan okullarda salgına karşı tedbir alınması mümkün değildir. Okul bütçeleri oluşturularak Bakanlığın her okula ihtiyacı doğrultusunda bütçe göndermesi gerekmektedir” ifadelerine yer veren Karabıyık, CHP’nin çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

“Eğitim sistemini takip eden, tüm paydaşların temsil edildiği, eğitim sendikalarının da temsil edildiği Eğitim Bilim Komisyonu/Kurulu oluşturulmalıdır. Taşımalı eğitim sonlandırılmalı, öğrenci sayısına bakılmaksızın kapatılan köy okulları ve yatılı okullar açılmalıdır.  Eğitim tüm yurttaşlarımızı ilgilendiren bir alandır. Neredeyse her evde bir öğrenci bulunmaktadır. Dünyanın ve ülkemizin geçtiği bu zor dönemde eğitimin sorunları çözülmez ise bir kuşak kaybedilecektir. Damat Bakan MEB’in elini kolunu bağlamıştır. Rant alanlarına para bulan damat, iş eğitime gelince para bulamamıştır.  Bu sorumluluk iktidarın yapması gereken bir sorumluluk olduğu halde, derslik sorunu şu ana kadar çözülmediği için yaşanan sıkıtıların acil çözümü gerekmesi sebebiyle, gerekirse derslik yapımı için bağış kampanyası yapılmalıdır. Kampanya ile birlikte TOKİ ile işbirliği yapılarak hızlıca derslik yapılması sağlanmalıdır”

CHP’li Karabıyık, “Şu ana kadar eğitim politikasızlığı, gelecek nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefi ve yap-boz tahtasına dönmüş sınav sisteminden sonra, öğrenciler ve veliler şimdi de pandeminin yarattığı ama öngörüsüzlük ve plansızlık sebebiyle yetersiz kalan tedbirler ve yatırımlar açısından mağdur olmamalıdır. Nesilleri böyle kaybetmemeliyiz. Eğitimin sorunlarının çözülmesi önceliğimiz olmalıdır” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

ETİKETLER: ,

Bu kapanacak 20 saniye