DOLAR
34,5316
EURO
36,2015
ALTIN
2.968,49
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
9°C
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
yildirimwebbanner

BURSA’NIN İLK MÜZİK ENSTRÜMANLARI MÜZESİ NİLÜFER’DE

BURSA’NIN İLK MÜZİK ENSTRÜMANLARI MÜZESİ NİLÜFER’DE
A+
A-

Kendi alanında Türkiye’nin en etkileyici müzesi olan, Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstürmanları Müzesi, Nilüfer’de açıldı. Müzede Türkiye’den ve dünyanın bir çok ülkesinden 300’e yakın enstrüman yer alıyor.

Nilüfer Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma ve gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğuyla kente kazandırdığı müzelere bu defa müzik alanında bir müzeyi ekledi. Yoğun bir emeğin eseri olan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi geniş bir katılımla açıldı. 

Bursa’da uzun yıllar kültür hayatına önemli katkılarda bulunan ve 2015 yılında hayat veda eden Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un enstrüman koleksiyonunun 2016 yılında ailesi tarafından bağışlanmasıyla filizlenen müze hayali gerçek oldu. Dünyanın dört bir yanından edinilmiş, tüm kıtaları temsil eden 200’ün üzerinde enstrüman envanteri ile çıkılan yolculuk, müzenin kuruluş çalışmaları esnasında müziksever bağışçıların katkılarıyla daha da zenginleşti ve sayısı 284’e ulaştı. Reyhan Öztaş’ın mimari olarak projelendirdiği, tasarımı Ayşegül Özmen’e ait olan ve Türkiye’nin kendi alanındaki en etkileyici müzesi olmaya aday olan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi geniş katılımlı bir törenle açıldı.

Açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın,  KKTC İstanbul Başkonsolos Vekili Mehmet Tuncan,  merhum Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un eşi Fethiye Sanlıkol,  kızı Saadet Leman Sanlıkol, oğlu New England Konservatuarı Müzik Tarihi ve Müzikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kültürlerarası Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol, aralarında Türk keman virtüözü, besteci Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın da bulunduğu müzik dünyasından da çok sayıda isim katıldı.

Açılış töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem,  Bursa’nın ilk müzik müzesini kente kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Erdem, “Genç kuşakların hiç tanımadığı, farklı coğrafyalara ait yüzlerce enstrümanın bulunduğu bu müze, ziyaretçilerini müzikal bir coğrafyada çok keyifli bir gezintiye çıkarıyor. Kent kültürü adına çok değerli bir kazanım olarak gördüğüm bu müzeye emeği geçen herkese ama öncelikle Sanlıkol ailesine, Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’a ve Etnomüzikoloji Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Bu mekan zaman zaman çeşitli sergi, dinleti, atölye gibi çalışmalara da ev sahipliği yaparak yaşayan bir kültür mekanı olacak. Böyle bir mekanda sevgili Parkan Sanlıkol’un adını yaşatmaktan da ayrı bir onur duyuyoruz” diye konuştu.

Müzenin kavramsal çerçevesini ve proje yöneticiliğini üstlenen Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol da  “Bugün rahmetli babamın koleksiyonunu ve onun en büyük hayalini hayata geçiriyor olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek duygularını ifade etti. Kente kazandırılan müze için Nilüfer Belediyesi’ne ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e teşekkür eden Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol, “Kendileri olmasa bu ortaklık bu şekilde asla vücut bulmazdı. Bana ve edindiğim tecrübelere kıymet verdiler. Benim vizyonumu merkeze alarak, güzel bir ortaklığa imza attığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Babası Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un annesi ile birlikte dünyanın çeşitli yerlerinden seneler boyu bin bir zorlukla getirdiği müzik aletlerinin hepsinin bir macerası olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol,  “Çok güzel bir takım çalışması ortaya koyduğumuza inanıyorum. Türkiye’yi merkeze alıp, dünyayı gezmek üzerine bir vizyon var burada. Milletlerin, memleketlerin birbirinden ayrıştırılmamasını, haklı olarak Türkiye’nin merkezde bulunması fakat o merkezden dünyaya insanlığın bu zengin kültür mirasına bir bütün olarak bakabilmeyi hedefledik. Hacı Bektaş Veli’nin ‘72 millet bir bize’ dediği gibi burada, müzik alanında bunu ortaya koymaya çalıştık” diyerek müzenin kuruluş süreci ve amacını anlattı.

Törende konuşan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın “İçinde bulunduğumuz böyle bir zamanda müzik hepimize nefes aldırıyor, hayata bağlıyor. Bu anlamda kente böyle bir müze kazandırılması  çok değerli” dedi. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da müzikle yakından ilgilenen biri olarak Nilüfer’de böyle bir müzenin yer almasını çok değerli olduğunu ifade ederek katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem,  Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi‘nin hayat bulmasında büyük katkılarda bulunan Fethiye Sanlıkol, Saadet Leman Sanlıkol ve Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’a koza tablosu hediye ederek teşekkür etti. Başkan Erdem, yine müzenin hayata geçirilmesinde büyük katkısı bulunan Etnomüzikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı’ya da ayrıca teşekkür etti.

Kentimizde müzecilik alanında yeni bir sayfa açan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi, enstrümanların ülke ve milliyetlere göre değil dünya üzerindeki dağılımına göre sınıflandırıldığı, 13 adadan oluşan müzikal bir coğrafya sunuyor. Hikâyenin merkezinde ise çok yönlü yapısı ve koleksiyonda yer alan enstrüman çeşitliliğinden dolayı Türkiye adası yer alıyor. Her bölgenin özgün hazinelerinin bilimsel bir temelde anlatıldığı Müze, enstrümanların ses ve orijinal bağlamlarında çalınma şeklinin interaktif olarak da izleyiciye sunulduğu bir altyapıya sahip. Kültürlerarası bir platform işlevi de olan Müze’nin, uzman eğitmen kadrosuyla, müzik enstrümanlarına ilişkin eğitici, görsel, işitsel olanakların sunulduğu özgün bir öğrenme yeri olması amaçlanıyor.

Açılış konseri

Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’nin açılış töreninin ardından bir de konser gerçekleştirildi. Dünyaca ünlü bir müzisyen olan Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol, BAOB Oditoryum’da sanatseverlerin karşısına çıktı. Piyano, ney ve vokalde Mehmet Ali Sanlıkol’un olduğu konserde George Lernis davul ve perküsyonda, kontrbasta da Kağan Yıldız yer alarak dinleyenlere keyifli bir gece yaşattı. Konserin sonunda Mehmet Ali Sanlıkol Trio ayakta alkışlandı.

Bu kapanacak 20 saniye