Aziz Bursalı Hemşehrilerim;
16 Ekim, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş tarihidir. Ayrıca bugün, “Dünya Gıda Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Her yıl ayrı bir tema ile düzenlenen etkinliklerle tüm dünyada yaşanan açlık, yoksulluk, gıda tüketiminde eşitsizlik gibi konulara dikkatler çekilmektedir. Bu yılki Dünya Gıda Günü de “Attığımız adımlar, geleceğimizdir- Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam” teması ile değerlendirilecektir.
Günümüz dünyasında insanoğlu bir yandan hızlı nüfus artışı sonucu yaşanan yetersiz beslenmeyle, diğer yandan bilinçsiz ve yanlış gıda tüketiminin yol açtığı çeşitli sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışmaktadır. Yaşanan sağlık sorunları refah seviyesine bağlı olmaksızın konunun gündemin ilk sıralarında yer almasını sağlamaktadır. Özellikle gıdaya ulaşmadaki adaletsizlikler, gıda güvenliğinin yeterince sağlanamaması, gıdanın yanlış tüketimi gibi nedenlerle dünyamız ciddi bir açlık sorunu yaşamakta; her yıl bir milyara yakın insan yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetmektedir.
Bir yandan insanların refah içinde yaşaması, diğer yandan birçok ülkenin yoksulluk, geri kalmışlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan açlık tehdidi ile yaşamak zorunda kalması, insan olarak hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir sorun olarak görülmektedir. Bugün geldiğimiz durum, hiç birimizin bu sorunlara duyarsız kalmamamız gerektiğini ortaya koymaktadır.
Bunun için yapılacak en güzel şey gıda üretiminin yeterli düzeye çıkarılması, kaynakların daha akılcı ve verimli kullanılması ile kaynaklarla üretim arasındaki dengenin korunmasını sağlamaktır. Bununla beraber israfın önlenmesi gibi çabalar da sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır.
Bu bağlamda, verimli toprakları, uygun iklimi ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğiyle ülkemizin tarımsal üretiminde ve dolayısıyla gıda temininde önemli yere sahip olan ilimizde, gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği ile ilgili bilincin tüm vatandaşlarımız nezdinde giderek arttığını memnuniyetle müşahede ediyorum. Yine de çöpe atılan gıda maddelerini en aza indirgemek için herkesin “Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz.” emrine uyarak hareket etmesinin gerekli olduğuna inanıyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Gıda Günü gibi etkinliklerin başta beslenme olmak üzere yaşanan sorunlara gerçekçi ve sürdürülebilir çözümler getirmesi ve tüm insanlığa daha yaşanabilir bir dünya bilincinin geliştirilmesi için uygulanabilir yeni kararlara zemin teşkil etmesini temenni ediyorum.