DOLAR
34,3504
EURO
37,4502
ALTIN
3.028,57
BIST
8.669,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Okçuoğlu Osmanlı görsel kültürünü anlattı

Okçuoğlu Osmanlı görsel kültürünü anlattı
A+
A-

Nilüfer Belediyesi, Sanat Okumaları kapsamında Minyatürlerden Duvar Resimlerine Osmanlı Görsel Kültürü başlıklı bir seminer dizisi başlattı. Seminer dizisinin ilkinde Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu Osmanlı kültür tarihi açısından son derece önemli olan minyatürleri anlattı. 

Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Sanat Okumaları kapsamında sanatın farklı dallarında seminerler gerçekleştirmeye devam ediyor. Sanata ilgi duyanların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik kapsamında Aralık ayında “Minyatürlerden Duvar Resimlerine Osmanlı Görsel Kültürü” başlıklı bir seminer dizisi düzenleniyor. 

İstanbul Üniversitesi Türk ve İslam Sanatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu tarafından verilen seminerlerin ilkine Bursa dışından farklı kentlerden de katılım oldu. Çevrimiçi düzenlenen ilk buluşmada Prof. Dr. Okçuoğlu, modernleşme sürecindeki Osmanlılar’ın resim üretimini ve minyatürleri farklı örnekleriyle katılımcılarla paylaştı. 

Osmanlı ressamlarının, 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar hem İran’ın iki boyutlu minyatür geleneğini sürdüren, hem de İtalyanların perspektif bilgisini kullanan minyatürlü kitaplar ürettiğini anlatan Prof. Dr. Okçuoğlu, bu kitaplarda saray hayatından, aşk hikâyelerine, padişah portrelerinden düğün şenliklerine, silsilenamelerden falnamelere pek çok farklı konunun resmedildiğine değindi. Okçuoğlu bu kitaplar aracılığıyla Osmanlı toplumunun hayatının, tahta çıkma törenlerinin, sünnetlerin, elçi kabullerinin ve eğlencelerinin günümüze kadar aktarıldığına dikkat çekti.  

Prof. Dr. Okçuoğlu 17. yüzyılda diğer bir resim türü olan albüm resimlerini de anlatarak bu resimlerde çarşı ressamlarının günlük hayatı ve rengârenk Osmanlı kıyafetlerini sergilediğini söyledi. 

Batı dünyasının Osmanlı sarayında üretimlerinden de örnekler veren Prof. Dr. Okçuoğlu bütün bu eserlerin, kültür tarihi açısından son derece önemli eserler olduğuna da dikkat çekti.  Okçuoğlu’nun verdiği Minyatürlerden Duvar Resimlerine Osmanlı Görsel Kültürü başlıklı seminer dizisi 8 ve 15 Aralık’ta yine çevrimiçi olarak devam edecek.