Yıldırım Belediyesi ‘Dijital Çağı Anlamak Söyleşileri’ne katılan RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, sosyal medyada her geçen gün artan nefret söylemi üzerine konuştu.
Yıldırım Belediyesi’nin düzenlediği ve 10 hafta sürecek ‘Dijital Çağı Anlamak Söyleşileri’nin 4’üncü haftasında konuşmacı olarak katılan Radyo Televizyon Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu ‘Sosyal Medyada Nefret Söylemi ve Medya Denetimi’ başlıklı bir konuşma yaptı. Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’nde Turgay Yerlikaya moderatörlüğünde düzenlenen söyleşi, büyük ilgi gördü. ‘Sosyal Medyada Nefret Söylemi ve Medya Denetimi’ programına Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve İlçe Başkan Yardımcısı, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı, sivil toplum kuruluşları, basın temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
“FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ”
Dünyanın hızlı bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “İletişim teknolojileri ciddi bir değişim içerisinde ve dünyayı cebimize sığdıran, bilgiye erişimin çok hızlı ve kolay olduğu düzene dijital çağ diyoruz. Dijital çağ, sadece iletişim tarzımızı ve bilginin akış hızını değiştirmedi. Dijital çağ, sosyal, kültürel ve politik dünyamıza da şekil veren bir hal aldı. Bizler de Yıldırım Belediyesi olarak; dijital çağın gerçeklerini aydınlatmak, bu konuda farkındalık oluşturmak ve dijital tehlikelere dikkat çekmek için ‘Dijital Çağı Anlamak’ adıyla bir eğitim serisini başlattık. Bu eğitimin katılımcılarımıza büyük fayda sağlayacağına inanıyorum ve programın düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum” dedi.
GÖÇMEN KARŞITLIĞI ÜZERİNE BİNA EDİLİYOR
Hiçbir özgürlüğün sınırsız olmadığına işaret eden RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu ise özellikle dijital platformlarda ‘özgürlük’ kisvesi altında bir nefret söylemi oluştuğunu söyledi. Nefret söyleminin özgürlüğün pir parçası olmadığına vurgu yapan Uslu, “Nefret söylemi, din, dil zaman zaman nefretin dışavurumudur. Bu söylem, medya içinde çoğu zaman hakaret, küfür, düşmanca tavırlar, kaba bir dil ile birçok farklı alanda kendine yer buluyor. Özellikle son zamanlarda bu nefret kültürünün göçmen karşıtlığı üzerine şekillendiğini görüyoruz. Bu şekilde toplumdaki hoşgörü, dayanışma gibi hasletler erozyona uğrarken, toplum bir kutuplaşmaya itiliyor” sözlerini kullandı.
KÜRESEL BİR SORUN
Sosyal medyanın ve dijital mecraların doğru kullanılması için eğitimler düzenlemenin yanı sıra bu mecraların denetlenmesinin bir zaruret olduğunu vurgulayan Uslu, “Yıllardır sosyal medya mecraları birçok ülkede denetleniyor. Bu da çok doğal, kişisel hak ve özgürlüklerin korunması, nefret söylemlerinin önüne geçilmesi için bu sadece Türkiye’de değil küresel mecrada bir denetime tabi tutulmalıdır. Biz de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle bu konuda çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı. Bursa’da olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti de sözlerine ekleyen Uslu, etkinliği düzenleyen Yıldırım Belediyesi ve Başkan Yılmaz’a teşekkür etti.
Bu kapanacak 20 saniye