DOLAR
34,5884
EURO
36,1931
ALTIN
2.969,24
BIST
9.631,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
8°C
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
yildirimwebbanner

Başkan Ali Özkan’dan pancar üretimiyle ilgili yapıcı çözüm önerisi

Başkan Ali Özkan’dan pancar üretimiyle ilgili yapıcı çözüm önerisi

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, bir zamanlar bölgenin önemli tarım ürünlerinden olan ancak azalan ilgi nedeniyle bitme noktasında gelen pancar üretimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Ali Özkan, Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden birinin şeker olduğuna değinerek, nişasta bazlı şekerin hem sağlığa hem de ülkeye zarar verdiğini söyledi. Özkan, bunun yanında şeker pancarından elde edilen şekeri doktorların da tavsiye ettiğine vurgu yaptı.

Şeker pancarından üretim yapıldığı zaman Karacabey ovasında, Mustafakemalpaşa ovasında, Yenişehir, Susurluk ve Bandırma ovasında çiftçinin yüzünün daha çok güldüğünü aktaran Özkan, “Hayvancılıkta en önemli girdilerden birinin yem maliyetinin yüksek olması dikkate alındığında, şeker pancarından arta kalan küspeler hayvancılarımızın da ihtiyacını önemli ölçüde gidermektedir” dedi.

Pancara olan ilginin azalması endişe verici

Özkan, bir dönem kapalı tutulan Susurluk Şeker Fabrikasının açılması için de yoğun çaba serf ettiklerini ancak giderek pancara olan ilginin azalmasının endişe vereceği olduğuna dair açıklama yaparak, “Bölgemizde yıllardan beri faaliyet gösteren Susurluk Şeker Fabrikamız var. 2014 yılında çeşitli gerekçelerle üretime ara verilmişti. Ankara’da Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğünde temaslarda bulunduk ve hamdolsun bu gayretlerimiz neticesinde, 2017 yılında bizim de katıldığımız törenle üretim tekrar başladı. Bu, çiftçilerimize de önemli bir sevinç yaşattı. Toplamda 31 bin 49 dekar şeker pancarı üretimi gerçekleşti. Fakat polar düşüklüğü sebebiyle çeşitli sıkıntılar yaşanması hasebiyle de önceki yıllarda 31 bin dönüm olan üretim, 2019-2020 yılları arasında 6 bin dönüm olarak gerçekleşti, 2020-2021 de ise 8 bin dönüm üretim gerçekleşti. 2021-2022’de ise maalesef 4 bin 335 dekar şeker pancarı üretimi yapıldı. Yani 31 bin olan üretim, şimdi 4 bin. Yaklaşık %90 şeker pancarı üreticisi üretimden kaçmış. Susurluk’ta milli bir servet var. Fabrika var. Bunun işlemesi için de Konya ve Eskişehir bölgesinden bir kısım şeker pancarları buraya getirilirken, fabrika ayakta tutulmaya çalışılmış” şeklinde konuştu.

Üretimi ve çiftçiyi desteklemek için TİGEM arazisi değerlendirilebilir

Başkan Özkan, önceki gün incelemelerde bulunmak üzere Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Karacabey Harasına gitti. 83 bin dönümlük TİGEM arazisinin 20 bin dönümünün şeker üreticisi için bir fırsata dönüşebileceğini belirten Özkan, “Susurluk Şeker Fabrikası atıl kalan bir üretim değerimiz olduğundan hareketle ve son yıllarda şekerin artık stratejik bir ürün haline gelmesi sebebiyle, bu önerimiz oldukça değerli. Fabrikayı ayakta tutmak için şeker pancarından üretim yapıp şeker elde etmek için çiftçimize destek olmak için bu önemli” dedi.

Milli servet heba olmayacak, herkesin yüzü gülecek

Başkan Ali Özkan, “Bu üretimden çıkan küspeleri hayvancılık sektörünü desteklemek maksadıyla, nakliyesi ile istihdamı ile birçok katma değer üretene, havamızı temizleyen şeker pancarı üretimini bölgemizde gerçekleştirmek için bir önerimiz var: Şöyle ki şeker pancarı ekilmesi kaydıyla ihaleye çıkarılmasını talep ediyoruz. Şeker pancarı ekmek isteyen üreticiler bu ihaleye girerek, uygun gördükleri bu arazileri makul fiyatta kiralayacaklar ve bölgemizde şeker pancarı üretimi gerçekleşecek. Ve bu çerçevede de uygun kira bedeliyle üreticinin girdi maliyetleri düşeceği için bölge çiftçimizin yüzü gülecek. Bu hamle ile bölgemizde pancar tarımının ve çiftçisinin geleceği teminat altına alınacak. Atıl durumda kalan Susurluk Şeker Fabrikası, milli servetimiz çalışacak. Konya’dan, Eskişehir’den buraya şeker pancarı getirilmesine gerek kalmayacak. Devlet arazisinde yapılmış olduğundan, gıda güvenliği de sağlanmış olacak. Ve bu yöntem sayesinde, minimum 20 bin ton şeker üretimi sağlanacak ve Türk insanın ağzı tatlanacak. Çiftçinin yüzü gülecek, işçinin yüzü gülecek, fabrika çalışacak, milli servet heba olmayacak, havamız temizlenecek, dolayısıyla bu işten herkes memnun kalacak” açıklamalarında bulundu

Bu kapanacak 20 saniye