DOLAR
34,5227
EURO
36,1720
ALTIN
2.962,76
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
yildirimwebbanner

Lale Karabıyık: Okullarımız eğitim öğretime hazır mı?

A+
A-

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklamasıyla “Okullarımız eğitim öğretime hazır mı?” sorusuna yanıt verdi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, “Okullarımız eğitim öğretime hazır mı?” konulu basın açıklaması düzenledi. 

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın açıklaması şöyle:

“2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül tarihinde başlayacak. Anaokulları ve birinci sınıflarla ilgili uyum eğitim haftası ise 5-9 Eylül tarihleri arasında uygulandı. Eğitim öğretim başlayacak; ancak ilköğretimde de orta öğretimde de birçok tartışma devam ediyor.

Peki okullar eğitim öğretim yılına hazır mı?

Her yıl olduğu gibi okullarımız yine eğitim öğretim yılına birçok eksik ile başlayacak. Fiziksel eksikliklerin yanı sıra temizlik, güvenlik personeli gibi eksiklikleri hala devam ediyor.

Kadrolu yardımcı hizmetli sayısı yeterli değildir, İşkur üzerinden yapılan geçici görevlendirmelerle dahi ihtiyaç karşılanamamıştır. Okullarımızın fiziksel eksiklikleri tamamlanmamıştır.

Her okula öğrenci sayısı baz alınarak kadrolu yardımcı hizmetli ataması yapılmalıdır.

Yeteri kadar öğretmen ataması yapılmamıştır. En az 100 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrenciler öğretmensiz kalacaktır. Öğretmen açığı yine ücretli öğretmenlik sistemi ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik sistemine derhal son verilmelidir.

Öte yandan eğitimin çalışanları ciddi oranda mali zorluk çekmektedir. Bu nedenlerle, eğitim öğretime hazırlık ödeneği en az bir maaş tutarında tüm eğitim emekçilerine ödenmelidir.

Okullarımızdaki başka bir sorun ise güvenliktir. MEB çocuklarımızın güvenliğini sağlayacak tedbirleri derhal almalıdır.

Okul bütçeleri oluşturulmalıdır.

Okul bütçeleri oluşturulmadığı sürece velilerden para toplanmaya devam edilecektir.

Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15.189.878 öğrenci bulunuyor. MEB’in bütçesi 189 milyar lira. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 200 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 200 lira gönderildiği takdirde MEB’in bütçesinin sadece 3,03 milyar lirası (yüzde 1,6) kullanılmış olacaktır.

Milli Eğitim Bakanı okullara bütçe gönderildiğini ifade ediyor. MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderiliyor. İlk ve ortaokulların sadece elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanıyor. Bu yıl ilk ve ortaokullara da kısmen bütçe aktarıldı.

Ancak 1.000 öğrencisi olan bir okula gönderilen 4.500 lira ihtiyaçları karşılamaktan çok uzakta kaldı. 1.000 öğrencisi olan okullarda en az 5-6 temizlik görevlisi ihtiyacı bulunuyor. Okul sadece temizlik için personel gideri olarak 40 bin lira ödeme yapıyor. Bu şartlarda okulların temizlenmesi mümkün görünmüyor.

Diğer taraftan Taşımalı eğitim kalkacak, köy okulları yeniden açılacak deniliyor, yapılan hiçbir şey yok. Oysa Sayın Genel Başkanımız her konuşmasında köy okullarının tekrar açılması gerektiğini vurgulamıştır. Oluşan kamuoyu baskısı sonrası MEB 2022 yılında yönetmelik değişikliğine giderek köy okullarının yeniden açılacağını vurguladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamasında 6 bin 900 köy okulunun revize edilerek vatandaşların hizmetine açacaklarını vurguladı.  MEB bu okulların bir kısmını Köy Yaşam Merkezi olarak hizmete açmayı planlıyor.

İktidarımızda ise köy okullarını açacağız, köylerde yeniden eğitim başlayacak. Köylerde yaşayan öğrenciler öğretmenlerine kavuşacak.

Okula Başlangıç Giderleri

Okullar pazartesi günü açılacak. Çocuğunun okul ihtiyacını almak için çarşıya çıkan aileler ise binlerce liralık okul alışverişini nasıl karşılayacağını düşünüyor.

İktidarın hatalı politikalarının neden olduğu ekonomik kriz ve enflasyon ortamında yaşayan aileler bir de artan okula başlangıç maliyetleri ile karşı karşıya kaldı.

Vatandaşa “en büyük sorunlar nedir?” diye sorulduğunda, ilk sırada ekonomi, ikinci sırada eğitim geliyor. Aslında her ikisi de birbirleriyle tabi ki bağlantılı, yoksulluk eğer ülkede fırsat eşitsizliği de varsa daha derinden yaralıyor.

Aileler geçim sıkıntısıyla birlikte çocukların, gençlerin okul masrafıyla da zorlanıyor. Oysa fırsat eşitliği olmalı, eğitim parasız olmalı, CHP iktidarında bunu gerçekleştireceğiz.

Piyasadaki 137 ürünün gerçek fiyatları üzerinden yaptığımız araştırma, okula başlayan bir öğrencinin veliye getirdiği yükü tüm detayları ile ortaya çıkarmıştır.

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Okula Başlama Maliyetleri.

Eğitim DüzeyiTÜİKENAGBİRLEŞİK KAMU İŞ
Okul Öncesi3004,74618,14615,8
İlkokul4914,875547550,1
Ortaokul5238,68051,58047,4
Lise5400,88300,88296,6

Okula başlama maliyetleri TÜİK, ENAG ve Birleşik Kamu İş’in yapmış olduğu enflasyon oranlarına göre güncellenmiştir. Yaptığımız bu araştırmada, belirtilen rakamlar içerisinde, okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların düzenlenmesi için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmamaktadır. Yasa dışı yollardan bağış adında alınan bu ücretleri de eklediğimizde, özellikle alt ve orta gelir düzeyindeki ailelere, okul giderleri ciddi bir yük olacaktır.

Öğretmenler Yeni Eğitim Öğretim Yılına Kaygılı Ve Endişeli Bir Şekilde Başlıyor

Geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerimiz, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun getirmiş olduğu düzenlemenin gölgesinde öğretmenler kaygılı ve endişeli bir şekilde eğitim öğretim yılına hazırlanıyor.

Öğretmenleri bölen, ayrıştıran düzenlemelere karşıyız…

Şubat ayında yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlik mesleği basamaklandırıldı. Eğitim öğretim yılına hazırlanması gereken öğretmenler sınavlara hazırlık yapmaya başladı. Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Biz iktidara geldiğimizde uzman öğretmenlik, başöğretmenlik gibi ayrıştıran, rütbelendiren bu uygulamayı kaldıracağız. Öğretmenliğin kendisi zaten uzmanlık mesleğidir. Ayrıca, eğitim-öğretim tazminatını arttırarak emekliliğe yansımasını sağlayacağız. Öğretmenliği basamaklandırmadan tüm mali haklarını vereceğiz.

Ayrıca halen ücretli öğretmenlik ayıbı da devam etmekte, ataması yapılmayan öğretmenler de atanacağı günü beklemektedir. İktidarımızda bu sorunu çözeceğiz.

Yükseköğretimde de sorunlar var. Özellikle yurt ve burs sorunu, bize en çok gelen sıkıntılar oldu bu dönem. Yine bakan yurt kapasitemiz 800 bini geçti dedi; ancak Yükseköğretim düzeyinde KYK’ya bağlı 800 yurtta yurt ihtiyacı olan 4 milyon öğrencinin sadece yüzde 20’sine yurt sağlanabildiğini biliyoruz.

Dünyada ise yurt ihtiyacı karşılanan öğrenci yüzdesi 45-50. Bunu unutmamak gerekiyor” diye konuştu. 

Bu kapanacak 20 saniye