Sakarya’da yaklaşık 2 milyar TL’lik yatırımla hayata geçmesi planlanan, Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil OSB’si unvanına sahip OSB projesinde sona gelindi. Proje tamamlanıp firmalar üretime başladığında yıllık 2,5 milyar ila 4,5 milyar dolar arasında değişen ciroya ulaşması ön görülüyor. OSB aynı zamanda bölgeye kademeli olarak 100 bin istihdam potansiyeli de sunacak. Yeşil kimliği ile dikkat çeken EKO Endüstriyel Yeşil OSB, Biyokütle Enerji Santrali ile enerjiden tasarruf edilirken, atık buharlar seradaki canlılara hayat olacak. Yağmur ve üretimden ortaya çıkan su ise işlemlerden geçerek yeniden kullanıma sunulacak.
Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği’nin (GEKADER) Sakarya Karasu Limanı’na komşu geliştirdiği ve Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil Organize Sanayi Bölgesi projesinde sona gelindi. Geçtiğimiz günlerde PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun düzenlediği toplantıya katılan Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile yapılan görüşme sonrasında, Büyükdede bakanlık olarak proje üzerindeki çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi.
Türkiye’nin geri dönüşümdeki iş hacmi ve potansiyeli her geçen gün artıyor. Artan iş hacmi sektörel anlamda büyümeyi de beraberinde getiriyor. Sektör, ülkemizin coğrafi avantajı, teknolojik yatırımlar yerli ve yabancı yatırımcıların son dönemlerde radarına girmiş durumda. Birçok Avrupa ülkesini geride bırakan Türkiye’nin geri dönüşüm sektörü, 1 milyar dolar ciro ve 350 bin kişilik istihdam sağlıyor. Dünyada 2050’de ise sadece plastik geri dönüşüm sektörünün küresel pazar büyüklüğünün 900 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Türkiye ise geri dönüşüm sektörünün küresel pazarda elde ettiği başarısına destek olmak için sektörün önünü açmaya devam ediyor. Bu kapsamda Sakarya’da Türkiye’nin ilk Yeşil OSB’si unvanına sahip EKO Endüstriyel Yeşil Organize Sanayi Bölgesi projesinde sona gelindi. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar hızlandırılıp hayata geçtiğinde OSB’nin yıllık 2,5 milyar ila 4,5 milyar dolar arasında değişen ciroya ulaşması ön görülüyor.
Birçok alanda faaliyet gösteren organize sanayi bölgeleri, sektör bazında dinamik bir iş ağı sağlarken diğer taraftan işletme maliyetlerini de az indiriyor. Geri dönüşüm sektöründe de benzer bir durum sözkonusu. Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte doğal kaynakların kirlenmesi, çevresel ve sosyal yönetimle ilgili konularda belirsizliğin de önüne geçilmiş olacak.
GEKADER öncülüğünde Sakarya’ya 2 Milyar TL’lik Yeşil OSB Yatırımı
Sakarya Karasu Limanı’nda 2 Milyar TL’lik yatırımla hayata geçecek EKO Endüstriyel Yeşil Organize Sanayi Bölgesi ilk etapta 2 bin dönüm içerisinde inşa edilmesi planlanıyor. İlk etapta 150 firmaya ev sahipliği yapacak EKO Endüstriyel Yeşil Organize Sanayi Bölgesi kademeli olarak 250 firmaya kadar kapasitesini artırabilecek. Sakarya Karasu Limanı’na 10 ila 50 kilometre uzaklıkta konumlanacak OSB, doğrudan 25 bin, kademeli olarak 100.000 kişiye iş imkanı da sunacak. OSB’nin lojistik cirosu ise 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil OSB’si çevre dostu yaklaşımıyla karbon ayak izini de silmiş olacak. Projede ayıca üretimde ihtiyaç duyulan kaynakların verimli kullanılması, yenilenebilir enerji kaynağının kullanımı, teknolojik ve yenilikçi temiz üretim tekniklerinin geliştirilmesi ve adil dönüşümün sağlanması gibi hedefler yer alıyor.
Biyokütle Enerji Santrali ile enerjiden tasarruf edilirken, atık buharlar seradaki canlılara hayat olacak
OSB aynı zamanda adıyla özdeşleşmiş “yeşil” donanımlara da sahip. Biyokütle Enerji Santrali ile yaklaşık 40 işletmenin enerji tüketimine eş enerji üretimi sağlanacak. Merkezi atık arıtma sistemiyle temizlenen sular OSB içerisinde yeniden kullanılması planlanıyor. Üretimden ortaya çıkan atıklar ise yine OSB’nin enerjisinde değerlendirilecek. OSB’nin kendi Atıktan Türelmiş Yakıt (RDF) tesisi olacak. Geri dönüşüm işlemi sırasında ortaya çıkan yüksek kalorifik değere sahip atıklar, nihai çıktıdan ayrılarak enerji üretimi için yakıt olmak üzere hazırlanacak. Türkiye’nin ilk yeşil OSB’si olan projede atık buharlar tesis içerisinde yer alan seraların ısıtma sistemine entegre edilmesi planlanıyor. Biyokütle enerji tesisinin sıcak su buharı ile 20.000 m2 alanı ısıtması bekleniyor.
GEKADER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Turhan: “Yeşil OSB, Geri dönüşüm sektörüne kol kanat gerecek”
Geri dönüşüm sektörü temsilcilerinin birçok engeli aşarak üretim yaptıklarını hatırlatan GEKADER Başkan Yardımcısı İsmail Turhan, gelişmelerden dolayı son derece mutlu olduklarını söyledi. İsmail Turhan, “Bugün geri dönüşüm sektöründeki üretim zorlukları, hem ham madde tedariği hem de fabrikaların OSB’lerde faaliyet gösterememesiyle devam ediyor. Zira birçok OSB geri dönüşüm işi yapan firmayı OSB’ye almak istemiyor. Bu da üreticiye sıfırdan bir tesis kurmak için ciddi bir yatırım maliyetini beraberinde getiriyor. Hayata geçirmeyi planladığımız Sakarya Karasu Limanı’nda Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil OSB adeta geri dönüşüm sektörüne deyim yerindeyse kol kanat gerecek. Sektördeki anlık değişim ve sıcak gelişmelerin hayata geçmesi de kolaylaşacak. OSB aynı zamanda limana komşu konumuyla ithalat ve ihracatı da daha konforlu bir hale getirecek. ” Dedi.
İsmail Turhan: “Sakarya’dan sonra sıra Bursa’da”
Geri Dönüşüm OSB projelerine Sakarya ile başlayıp tüm Türkiye genelinde sürdürmek istediklerini kaydeden GEKADER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Turhan, “Bugün baktığımızda geri dönüşüm OSB projemiz sadece Sakarya ile sınırlı kalmayacak. Sakarya’daki hayata geçirmeyi planladığımız projemiz pilot OSB projesi olacak. Üretim hacmi olan birçok ilimizde OSB projelerini hayata geçirmeyi hedefliyoruz. GEKADER olarak BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile görüştük. BTSO’da yapılacak seçim sonrasında Sakarya’dan sonra ilk olarak Bursa’da Yeşil OSB’yi hayata geçirmeyi planlıyoruz.” Dedi.
Bu kapanacak 20 saniye