İngiltere’de yapılan yeni araştırma bir kez daha uyku süresinin insan sağlığı üzerindeki etkisini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre 50’li yaşlarda gecede 5 saat ya da daha az uyuyan kişiler birden fazla kronik sağlık sorunu yaşayabilir. Yaş ilerledikçe sağlık sorunu riski de yükseliyor.
Uyku süresinin bireysel kronik hastalıklarla ilişkili olduğu bilinen bir durum. Ancak yaşlı erişkinlerde görülen multimorbidite (iki ya da daha fazla kronik durumun/belirtilerinin eş zamanlı olması) ile ilişkisi tam olarak bilinmiyordu. İngiltere’de yapılan bir araştırma bu konuda önemli şeyler söylüyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırmada 25 yıllık veriler kullanıldı ve uyku süresinin ilk kronik hastalık insidansı ve çoklu kronik hastalıklarla bağlantısı incelendi. Veriler İngiltere’de kamuda çalışan 10.308 kişi üzerinde 1985 yılında oluşturulan ileriye dönük Whitehall II kohort çalışmasından alındı. Kendi bildirdikleri uyku süresi 1985 ile 2016 arasında 6 kez ölçüldü ve uyku süresine ilişkin veriler 50, 60 ve 70’li yaşlar için çıkartıldı.
Araştırmaya göre 7 saatlik uyku ile karşılaştırıldığında 5 ve 5’ten az saatlik uyku süresi daha yüksek çoklu hastalık riski ile ilişkilendirildi. Bu aynı zamanda 60 ve 70’li yaşlardaki kısa uyku süresi için de geçerliydi.
7 saatlik uyku ile karşılaştırıldığında, 50 yaşında ≤5 saat uyku, ilk kronik hastalık riskinin artması ve ilk hastalığı geliştirenler arasında müteakip çoklu morbidite ile ilişkilendirildi. Mevcut kronik hastalığı olanlar arasında uyku süresi ile ölüm arasında ise bir ilişki bulunmadı.
Araştırmanın yazarları, “Bu çalışmada, kısa uyku süresinin kronik hastalık riski ve müteakip multimorbidite ile ilişkili olduğunu ancak ölüme ilerleme ile ilişkili olmadığını gözlemledik. 50 yaşında uzun uyku süresi olanlarda kronik hastalık riskinde artış olduğuna dair sağlam bir kanıt yoktu. Bulgularımız kısa uyku süresi ile çoklu hastalık arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor” denildi.
Araştırmanın sonuç bölümünde “Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen bulgular, orta yaştaki kısa uyku süresinin ve yaşlılığın daha yüksek kronik hastalık başlangıcı riski ve çoklu morbidite ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Bu bulgular, uyku süresini ve kalitesini etkileyen davranışsal ve çevresel koşulları hedefleyerek iyi uyku hijyeninin teşvik edilmesini desteklemektedir” deniliyor.