DOLAR
34,5254
EURO
36,1854
ALTIN
2.982,66
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Yarım asırdır tarıma adanan ömür: Cemalettin Değirmenci

İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 23.belgeselinde İznik’te elli iki yıldır zirai alet ustalığı yapan Cemalettin Değirmenci (75) hayatını ve mesleğini anlattı.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda elli iki yıldır zirai alet ustalığı yaparak geçimini sağlayan Cemalettin Değirmenci icra ettiği mesleğini 1971 yılından buyana aşk ve şevkle devam ettiriyor.

1948 yılında İznik’e bağlı Elbeyli mahallesinde dünyaya gelen Cemalettin Değirmenci, ilkokulu da burada okur.1968’de gittiği vatani görevinin ardından 1971’de ustası babasının yanında bu mesleğe başlar. Elbeyli’de başlayan bu mesleğini 1976 yılında İznik’e taşıyarak devam ettirir. Elli iki yıldır devam ettiği bu mesleğinde üretmeye ve yeniliğe olan merakı onu tasarım ve üretimi kendisine ait makineler üretmeye itmiştir. Değirmenci “Üretmeye ve yeniliğe olan merakım başladığım günden beri hiç azalmadı. Bu merakım bana kendi tasarladığım ve ürettiğim makineler yapmamı sağladı. Zeytin tasnif makineleri, tarım ilaçlama makineleri, ot parçalama, ara çapalama ve tespih üretim makineleri bunlardan bazıları.”diye konuştu.

“ÇIRAKLIK YOK OLMASIN, HEP BİRLİKTE YETİŞTİRELİM “

Meslekte geçirdiği elli iki yıllık serüvenini o günleri yaşarcasına anlatan Cemalettin Değirmenci (75) konuşmasında “Mesleğe başladığım ilk yıllarda ki heyecanım hala devam ediyor. Hala üretmek, yenilik katmak için çaba sarf ediyorum. İşe geldiğim zaman hiçbir şey yapmasam dahi makinelerimi açıp sesini dinliyorum. Elimin yağ pas olmasından mutluluk duyuyorum. Fakat bugünlerde artık çırak bulamıyoruz. Çıraklık bitti artık. İznik’te birkaç yıl sonra insanlar kaynak yaptıracak insan bulamayacaklar. Gelin el birliğiyle bu çıraklığı yeniden hayata geçirelim, yetiştirelim. Bu kültür yok olmasın. Bu çıraklık ile büyüyen gençler toplumda saygılı ve saygın olarak büyüyorlar” diye konuştu. Değirmenci konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür ederek, bu çalışmanın devamını diledi.

İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75)  altıncı belgesel İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel 55 yıldır Yorgan Ustalığı yapan Ali Topkara (68) ile sekizinci belgesel 55 yıldır Radyo ve Televizyon Ustalığı yapan Ekrem Sevim ile dokuzuncu belgesel Çömlek Ustası Hasan Yaman (55)  ile onuncu belgesel Saat Ustası Ramis Asa (72) ile on birinci belgesel 70 yıldır Yüncülük mesleği ile uğraşan Süleyman Ferik (84) ile on ikinci belgesel 50 yıldır soba ustası olan Mehmet Topçu (72) ile, on üçüncü belgesel Ahşap Ustası Servet Bağcı (63) ile on dördüncü belgesel yarım asırlık Bisiklet Tamir Ustası Ahmet Aşık (65) ile on beşinci belgesel yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan (68) ile on altıncı belgesel yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar (75)ile on yedinci belgeseli İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik (69) ile on sekizinci belgeseli yarım asırlık elektrik ustası Mehmet Potur (72) ile on dokuzuncu belgesel yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan (76) ile yirminci belgesel ise otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingircilik yapan Kadir Kardaş (64) ile yirmi birinci belgesel kırk üç yıldır motor ustalığı yapan Recep Aksu (65) ile yirmi ikinci belgesel, elli yedi yıldır berberlik yapan Recep Altın (69) ile yirmi üçüncü belgesel ise elli iki yıldır zirai aletler ustalığı yapan Cemalettin Değirmenci (75) ile gerçekleştirildi.

Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.

Bu kapanacak 20 saniye