DOLAR
34,5724
EURO
36,0761
ALTIN
3.006,97
BIST
9.466,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Kar Yağışlı
19°C
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cumartesi Kar Yağışlı
7°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
yildirimwebbanner

DİZ HASTALIKLARINDA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

DİZ HASTALIKLARINDA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
A+
A-

Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Dr. Şemsettin Aydın, her yaşta görülebilen diz hastalıklarının tedavisinde erken teşhisin ileride daha büyük sorunların önün kesilmesi için önemli olduğunu söyledi.

Diz hastalıklarında tedavi ve uygulamaların hastanın yaşına ve soruna göre çeşitlilik gösterdiğini belirten Uzm. Dr. Şemsettin Aydın, tedavinin mutlaka uzman hekim kontrolünde ilerlemesi gerektiğini dile getirdi.

Diz hastalıklarında yaş ve kilo gibi faktörlerin belirleyici olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Aydın,

“Gençlerde basit dizlikten ameliyata kadar tedavi süreci değişiyor. Yaşlılarda ise diz protezleri başarılı sonuçlar veriyor. Sporcu yaralanmalarında ve menisküs yırtıklarında ise artroskopik cerrahileri uyguluyoruz. Bunların yanı sıra PRP denilen hastanın kendi kanından elde edilen trombosit yönünden zengin plazmayı kullanarak kendi eklem aralığına veriyoruz. Bu yöntemle hem yaralanmalarda hem de kıkırdak hasarlarında başarılı sonuç elde ediyoruz. Kök hücre uygulamasını ise hastanın kendi göbek çevresi yağıdan veya kemik ilik hücresinden alarak onu eklem aralığına vererek tedavi gerçekleştirebiliyoruz” diye konuştu.

KAPALI YÖNTEMLE AMELİYAT

Uzm. Dr. Şemsettin Aydın, “Artroskopik cerrahide kapalı yöntemle dize kalem gibi bir kamerayla girip kıkırdakta aşınma olan yerleri temizliyoruz. Bozuk olan yerlere dolgu yapıyoruz. Bu ameliyat hastaları önemli ölçüde rahatlatıyor. Eğer durum daha da kötüyse protez uygulaması oluyor. İleri yaştaki hastalarda daha çok kullandığımız diz protezi ameliyatı (Diz artroplastisi) kireçlenmenin neden olduğu diz ağrısı ve diğer yakınmaları gidermek için kullanılıyor. Hastanın durumuna göre yarım veya tam protez yapılabiliyor. Hastalar 3-4 gün içinde taburcu olabiliyor. 1 ay içinde denize bile girebiliyor” dedi.

HAREKETSİZLİK VE KİLO HASTALIĞI TETİKLİYOR

Aşırı kilo, spor yaralanmaları, yaşla birlikte görülen eklemdeki şekil bozuklukları, eskiden geçirilen kazalar, hareketsiz yaşam gibi etkenlerin diz hastalıkları tetiklediğini kaydeden Uzm. Dr. Şemsettin Aydın, düzenli olarak spor yapılması tavsiyesinde bulundu.

Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “ Herkesin hayatında sporu bulundurması gerekiyor. Yüzme özellikle diz hastalıkları için yararlı. Kilo kontrolü ve kalp sağlığı için yürüyüş çok önemli. Kadınlarda eklem bozuklukları hareketsiz yaşam ve aşırı kilo gibi nedenlerden ötürü erkeklere göre daha fazla. Diz vücudumuzda önemli bir eklem. Dizin aksama, topallama yapması hastanın günlük yaşam kalitesini de etkiliyor. Bu nedenle eklemleri zorlamamak ve aşırı yük binmesinden de kaçınmak gerekiyor”

Bu kapanacak 20 saniye