Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 22 yıldır aralıksız gölden balık tutarak geçimini sağlayan Ömer Bilgi’nin yaşam dolu hikâyesi hayranlık uyandırıyor.
Mustafakemalpaşa’nın Kumkadı Mahallesinden, Uluabat Gölü’nün ganimetlerinden yararlanan 63 yaşındaki Ömer Bilgi, gölden geçimini sağlayarak 2 çocuğunu üniversitede okutmuş.
Sabahın ilk ışıklarında güne başlayan Ömer Reis, kayığıyla çarşaf gibi olan göle açılarak, ağ atıyor. Gölde sazandan, turnaya, karabalıktan yılan balığına ara ara kerevit balığına denk gelen Bilgi, “22 senedir aralıksız gölden para kazanıyorum. Hava şartlarına göre kimi zaman 300 kimi zaman 100 kilo balık tutuyorum. Allah razı olsun bu gölden tüm kazancım bu gölden. İki evladımı bu gölden sağladığım kazançla üniversiteye gönderdim. Bereketli olsun.” ifadelerini kullanıyor.
22 yıldır özveriyle sürdürdüğü mesleğinde her gün gün doğmadan göle açtıkları ağı, ertesi gün topladığını belirten Bilgi, avladıkları balıkları, mahalle kahveleri, lokantalara satarak geçimini sağlıyor.
Hem kendi geçimini sağlayan hem de çevresindeki can dostlarını düşünen Ömer Bilgi, hem göldeki pelikanları hem de mahallesindeki kedileri besliyor. Ömer Reis’in en büyük sitemi ise doğa kirliliği: “Gölleri kirletmeyin daha birçok genç bu gölden çok ekmek yiyecek.”
Ömer Bilgi’nin hayat hikâyesi hayranlık uyandırırken, doğaya verdiği değer ile gelecek nesillere örnek oluyor.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, 21 Kasım Dünya Balıkçılar Günü’nde Ömer Bilgi’nin hayatını kısa film haline getirdi. Başkan Kanar, “Başta Ömer Bilgi olmak üzere tüm balıkçıların gününü kutluyorum. Mustafakemalpaşa’mız Türkiye’nin tüm güzelliklerini içerisinde barındırıyor. Doğasıyla tarım ürünleriyle, yöresel lezzetleriyle misafirlerimize adeta turizm şöleni oluşturuyoruz. 22 yıldır geçimini Uluabat Gölü’nün nimetlerinden yararlanarak, geçimini sağlıyor. Mustafakemalpaşa’mızın verimli topraklarından geçimini sağlayan tüm üreticimize, çiftçimize selam olsun. Bereketli olsun.” ifadelerini kullandı.
Bu kapanacak 20 saniye