Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde ikinci kez toplandı. İlk toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştiren komisyon, bugün yapılacak oturumda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK tarafından sunulacak ekonomik veri ve raporları değerlendirecek.
Toplantı sonrası işçi ve işveren taraflarının masaya koyacağı taleplerle asgari ücret pazarlığının başlaması bekleniyor.
Rakamlar Henüz Netleşmedi, Görüşler Paylaşıldı
10 Aralık’ta gerçekleştirilen ilk toplantıda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri görüşlerini dile getirmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi ve işveren taraflarının memnuniyetini gözeten bir ücret belirlemeyi hedeflediklerini belirtirken, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise, “Gerçekleşen ya da öngörülen enflasyon değil, halkın yüzünü güldürecek bir ücret istiyoruz,” ifadelerini kullandı.
İşveren heyeti adına konuşan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise dengeli bir yaklaşım vurgusu yaparak, “Hem çalışanlarımızın alım gücünü koruyacak hem de işverenlerin sürdürülebilirliğini sağlayacak bir ücret belirlemek istiyoruz,” dedi.
Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?
Yasaya göre, asgari ücreti belirlemekle görevli olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu; işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplam 15 kişiden oluşuyor. Çalışma Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden biri komisyona başkanlık ediyor. Kararlar oy çokluğuyla alınıyor ve oy eşitliği durumunda başkanın bulunduğu tarafın kararı geçerli oluyor.
Mevcut Asgari Ücret ve Masadaki Zam İhtimalleri
Şu an geçerli olan asgari ücret, net 17 bin 2 TL seviyesinde bulunuyor. Bu ücretin işverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 TL’yi buluyor. Kamuoyunda 2025 yılı için asgari ücret zammına ilişkin farklı senaryolar konuşulurken, pazarlığın minimum yüzde 25-35 zam oranı üzerinden başlaması bekleniyor.
Tahminlere göre, farklı zam oranlarıyla asgari ücret şu şekilde şekillenebilir: