AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, “Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmenin ve gelişmiş ülkeler liginde kalıcı bir aktör olmanın yolu, yüksek teknolojide öncü ülke olmaktan geçmektedir. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak üzere, çağı yakalamaya çalışan ülkeden, çağa yön veren ülkeye giden bir yola koyulduk” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Mehmet Fatih Kacır’ın bakanlığın 2024 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptığı komisyon toplantısında, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da görüşlerini açıkladı.
Konuşmasında, AK Parti’nin Türkiye Yüzyılı vizyonundaki en iddialı alanlarından birisini bilim ve teknoloji olarak belirlediklerini söyleyen Vekil Kılıç, “Bilim ve teknolojide katettiğimiz mesafeyle dünyada yaşanan dijital dönüşüme güçlü bir giriş yapıyoruz. Bu vesileyle, cari fazla ve kapsayıcı refah hedefli kalkınma politikalarımızı hayata geçirmek için yeni bir teknolojik atılım dönemi hedefliyoruz. Temelinde nitelikli insan kaynağı olan, teknolojiyi özümseme kapasitesinin kritik olduğu bilim ve teknoloji alanında faaliyetlerimizi ülkemizin her bir köşesine yaymaya devam ediyoruz. Hedeflerimizin temelinde; vazgeçilmez ve geri dönülmez biçimde ‘Tam Bağımsız Türkiye’ olma ideali vardır. Tam bağımsız Türkiye idealine sahip olmayan siyasilerin ne yerli araba üretmek ne de uçak motoru yapmak gibi bir derdi, davası olamaz. Sürdürülebilir refah artışına ancak yüksek teknolojileri odağımıza alarak, insan ve beceri temelli bir yaklaşımla Ar-Ge ve inovasyona dayanan katma değerli üretim sistemiyle ulaşmamız mümkündür” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, son 21 yılda Türkiye’yi teknoloji alanında çok büyük oranda dışa bağımlılıktan kurtarıp, her alanda söz sahibi bir ülke konumuna getirdiklerini dile getiren Kılıç, “Sanayi ve teknolojide kurduğumuz 161 yeni organize sanayi bölgesi, 30 endüstri bölgesi ve 95 teknoparkla ülkemizin üretim gücünü artırdık. Mobilite ekosistemimizin dönüşümüne öncülük edecek ilk yerli elektrikli otomobilimizi, Cumhuriyetimizin 100 yıllık hayali olan TOGG’u ürettik” şeklinde konuştu.
“Kamu, özel sektör ve akademide Ar-Ge ve yenilik kabiliyetini yükseltmek üzere uygulamaları daha fazla geliştirerek, aktörler arasındaki iş birliğini güçlendirerek, yüksek teknoloji geliştirme kabiliyeti bulunan üniversite ve şirket sayısının artıracağız” diyen Ahmet Kılıç, şunları söyledi:
“Kurumsal altyapıyı oluşturarak, stratejik yol haritalarını belirleyerek, araştırma-geliştirme ekosistemini sıfırdan inşa ederek, yatırımların önünü açan teşvik mekanizmalarını kurarak, insan kaynağımızı güçlendirerek, tarihi nitelikte projelere imza attık.
Milli gelirimizin hızlı bir şekilde yükseldiği bu dönemde, GSYH içindeki Ar-Ge harcamalarımızın payını neredeyse ikiye katlayarak kritik eşiği aştık, 2002-2021 döneminde yüzde 0,51’den yüzde 1,40’a yükselttik. İnşa ettiğimiz Ar-Ge ekosistemi ve kapsamlı destek mekanizmaları sayesinde Ar-Ge harcamalarındaki özel sektör payını yüzde 35’ten yüzde 70’lere çıkardık. Ar-Ge’yi sadece büyük ölçekli firmaların yaptığı bir faaliyet olmaktan çıkararak Ar-Ge kültürünü geniş bir tabana yaydık. Firmalarımızın kendi bünyelerinde oluşturdukları Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerini destekleyerek 1.577 adet Ar-Ge ve tasarım merkezinin kurulmasını sağladık.”
Konuşmasının devamında teknoloji tabanlı yeni işletmelerin açılmasına katkı sağlamak amacıyla KOSGEB destekli kuluçka hizmetleri sağlayan 17 Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulduğunu ifade eden Vekil Kılıç, “2002 yılında ülkemizde sadece 414 yerli patent başvurusu yapılırken 2022 yılında bu sayı 21 kat artarak 9 bin 9 oldu. 2002’de sadece 73 yerli patent tescillenirken 2022’de bu sayı 46 kat artarak 3 bin 407 oldu. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından belirlenen ‘Küresel Yenilik Endeksi’ sıralamasında ülkemizi son iki yılda 14 basamak birden yükselterek, 132 ülke içinde 37. sıraya taşıdık” dedi.
AK Parti olarak bu dönemde ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ni geliştirdiklerini dile getiren Kılıç, “2019 yılı itibarıyla devreye aldığımız üretimde yerlileşmeyi artırıp cari açığı azaltan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımız kapsamında makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık, kimya ve dijital dönüşüm alanlarında yapılan yatırımlara öncülük etmeye başladık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve değerli Bakanımızın öncülüğünde, ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil üreticisi yapacak Teknoloji Devrimi vizyonu doğrultusunda adımlar atacağız” şeklinde konuştu.