Akciğer kanseri, dünya çapında en yaygın görülen kanser türlerinden biridir. Her yıl yaklaşık 2 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir.
Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski, hiç içmeyenlere göre 20-40 kat daha fazladır. Sigaranın bırakılmasıyla ilk günlerden itibaren zararlı etkiler azalmaya başlamaktadır. Ancak sigaranın bırakılmasından 15-25 yıl sonra bile akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 5-6 kat yüksektir.
Akciğer kanserine neden olan diğer risk faktörleri arasında radyon gazı, asbest, hava kirliliği ve genetik faktörler yer almaktadır.
Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri şunlardır:
Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Akciğer kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konulmaktadır. Biyopsi işlemi genelde bronkoskopi ile göğüs hastalıkları tarafından veya bilgisayarlı tomografi destekli olarak girişimsel radyoloji tarafından yapılmaktadır.
Akciğer kanserinin tedavisi, kanserin evresine, histolojik alt tipine ve hastanın genel durumuna göre değişmektedir. Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi tercih edilirken, küçük hücreli dışı kanser tedavisinde mümkünse ilk tercih cerrahidir. Buna radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik ilaçlar eklenmektedir.
Akciğer kanserinden korunmanın en önemli yolu sigarayı bırakmaktır. Sigara içmeyenlerin de risk faktörlerinin varlığında düzenli olarak tarama programlarına başvurmaları faydalı olacaktır.