DOLAR
32,2050
EURO
35,0386
ALTIN
2.471,55
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C

Almanya’da eğitimde şans eşitliği

UNESCO  Uluslararası ana dilde ve çok dilli eğitim günü nedeniyle Bavyera Türk Toplumu Derneği “eğitimde şans eşitliği “ konulu uzmanlar toplantısı düzenledi.

Almanya’da eğitimde şans eşitliği
A+
A-

Tevfik ŞENDÖL/ MÜNİH

UNESCO teşkilatının anadil ve çok dil ve kültürlüğü teşvik amacıyla ilan ettiği “ uluslararası anadil eğitimi günü ” Münih’te Bavyera Türk Toplumu Derneğinin Abant Lokantasında düzenlediği etkinlikle kutlandı.

Bavyera Türk Toplumu Dernek sözcüsü Prof. Dr. Vural Ünlü’nün davetiyle toplantıya katılan eğitim alanında fiilen çalışan uzmanlar,” Almanya Öğretmenler Birliği başkanı Stefan Düll”, “ Bavyera Parlamentosu CSU partisi eğitim ve kültür komisyon başkanı Dr. Ute Eiling- Hütig”, Augsburg Kerschensteiner ilk ve ortaokul müdürü Gül Solgun-Kaps”, “ Phorms München Eğitim kurumu yöneticisi Andrá Beinert”, “ Almanya Türk Ebeveynler Federasyon Başkanı Kemal Ülker”, Merkur tz gazetesi eğitim konusunda gazeteci Dr. Dirk Walter”, “ Münih AEV ( yabancı veliler derneği) başkanı Yüksel Ekici ve Proje sorumlusu Dr. Tülin Güvenç- Mecilioğlu”, “ Bavyera Türk Toplumu sözcü yardımcısı Sema Berthold ile Diclehan Ünal”, TGB yönetiminden Hasan Tan” öğretim ve meslek eğitimi ile liseye giriş ve üniversiteye kabulde göçmen kökenlilerin bu arada Türklerin şans eşitliği konusunda dezavantajlı durumunu kendi gözlemlerine dayanarak açıklarken, eğitim sistemimin özellikle Bavyeradaki kural ve bürokrasi engeliyle çocukların etnik ve sosyal farklılıklarının eşit eğitim sisteminden yararlanmadıklarını dile getirdiler.

Almanya’da Eyaletler arası eğitim birliği konusunda CSU Bavyera eğitim komisyonu sözcüsü Hütig, Bavyeranın bu konuda kendi sisteminden taviz vermeyeceğini belirtti ve Eyalet hükümetinin eğitime 140 milyon euro bütçe ayırdığı her ne kadar lise ve yüksek eğitim alınmasında çok imkan varsa da herkesin akademik eğitim almasına gerek olmadığını meslek öğrenmenin günümüzde önemine dikkat çekerken okul öncesi Almanca öğrenilmesi ve ilk sınıftan itibaren yabancı dil öğretimi ile sınıf ve öğretmenlere yaşadığımız 2024 yılına uygun gereçlerin dijital sistem bağlamında sağlandığını ekledi.

Toplantı eğitim konusunda tecrübeli katılımcıların görüşlerini ortaya koydukları sunum ve karşılıklı görüşmelerle sonuçlandı.