DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Almanya’da ilaç krizi büyüyor

A+
A-

Alman Fedaral İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü’nün yayımladığı listeye göre, ülkede 299 ilaç neredeyse ulaşılmaz konumda. Enstitü, bu ilaç darboğazının nedenini, Çin, Hindistan gibi ülkelerden gelen teslimatların yetersizliğine bağlıyor.

Almanya, ilaç arzı kriziyle karşı karşıya. Alman Fedaral İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü’nün yayımladığı listeye göre ülkede 299 ilaca erişimde problem yaşanıyor. Buna gerekçe olarak da Doğu Asya ülkelerinden yapılan teslimatların yetersizliği gösteriliyor.

Pek çok ilaç şirketi yüksek maliyetler nedeniyle ilaç üretimlerini Çin, Hindistan gibi ülkelerine yaptırıyor. Bu ülkelerden gelen ilaçların yetersiz kalması ve tedarik sürenin uzaması, ilaçlara erişimi güçleştiriyor. Eczacılar, özellikle çocuk ilaçları, kalp damar ilaçları, insülin ve antibiyotiklerde sorun yaşadıklarını belirtiyor.

Hastalar tedarik edemedikleri ilaçlar için uzun süre bekleyebiliyor ve bu bekleme süreleri yer yer 2 haftayı bulabiliyor. Bu durum özellikle çocuk hastaların tedavi sürelerinin uzamasına neden oluyor.

Şirketler üretimden çekiliyor

Avrupa’da ateş düşürücü üretimi yapan iki ana şirketten biri de, yüksek maliyetler nedeniyle üretimden çekildiğini açıkladı.

Alman Eczacılar Birliği, yaşanan ilaç sıkıntısına çözüm olarak Avrupa’da ilaç üretimini artırıcı önlemler alınmasını, önemli ve erişiminde sorun yaşanan ilaçların da ihracının yasaklanmasını öneriyor.

ETİKETLER: