DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
8°C
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
yildirimwebbanner

Altay Toplulukları Sempozyumu Sona Erdi

Altay Toplulukları Sempozyumu Sona Erdi
A+
A-

Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen ‘Altay Toplulukları Sempozyumu’ sona erdi.

Dört gün süren ve 8 farklı ülkeden 80 Altayist akademisyenin katıldığı sempozyumun kapanış bildirgesini okuyan, sempozyumun düzenleyicisi Prof. Dr. İlhan Şahin, “Altayist Akademisyenleri buluşturan böylesine anlamlı bir organizasyona kusursuz bir ev sahipliği yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve ekibine, tüm katılımcılar adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen ve konu başlığı ‘Destanlar ve Destan Kültürü’ olarak belirlenen sempozyum, 20 oturum olarak gerçekleştirildi. Altayist akademisyenleri bir araya getiren, Altay topluluklarının kültür ve değerlerini bilimsel olarak ortaya koymayı amaçlayan sempozyumlar serisinin, bugüne kadar 2 yılda bir gerçekleştirildiğini, sempozyumun akademisyen ve katılımcı açısından gördüğü ilgi nedeniyle, önümüzdeki yıl da yapmayı planladıklarını söyleyen Prof. Dr. Şahin, “Sempozyumumuza farklı ülkelerden 80 Altayist akademisyen katılarak bildirilerini sundular. Altayist akademisyenleri bir araya getiren, ayrıca, Altay topluluklarının kültür ve uygarlık değerlerini bilimsel ve akademik olarak ortaya koyan sempozyumumuzu, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle, önümüzdeki yıl da yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

40 Yıllık Sorular Cevap Buldu

Sempozyumun kapanışında konuşan bir diğer isim Prof. Dr. Naciye Ata Yıldız da sempozyumun ilmi ve akademik açıdan son derece verimli geçtiğini söyledi. 40 yıldır cevabını aradığı bazı soruların cevaplarını bu sempozyumda bulduğunu söyleyen Prof. Yıldız, “Afrasyap ile Alper Tunga’yı hep aynı şahıs gibi değerlendirirdik. Ama, burada değerli hocalarımın yaptığı sunumlarda bu kişilerin farklı kişiler olabileceğini düşünme, görme durumunda kaldık. Her biri ayrı ayrı emek verilmiş, özgün çalışmalar olarak hazırlanıp gelmiş. Bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda başka çalışmalara da yol açacağına eminim” dedi.

Tarihçi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da, kalıcı olanın öncelikle 9. Altay Toplulukları Sempozyumunun yapılmış olması olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Bugüne kadar gerçekleştirilen 8 sempozyumda sunulan bildirgeler, kitaplaştırılarak bastırıldı. Bunlar Türk tarih ve kültürü, Altay ve Asya araştırmaları yapacaklar için büyük bir kaynak. Sadece siyasi tarih değil, din ve kültür konularını da ayrı ayrı inceleyen bildirilerin yer aldığı kitaplar. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum”

Hasanoğlu: “Kültür Olmazsa Milletler Ayakta Kalamaz”

Sempozyumun kapanış oturumunda konuşan Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, geçtiğimiz ay düzenledikleri “Uluslararası Orhon Yazıtları ve Türk-Moğol İlişkileri Sempozyumu’nun ardından ev sahipliği yaptıkları Altay Toplulukları Sempozyumu’nun kültürel ve akademik açıdan dolu dolu geçtiğine inandığını söyledi. Hasanoğlu, “Dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenlerin bir araya geldiği böyle bir başarılı sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduk. Sempozyumların meyvesi kitap. Biz de, kitabı çıkartacağımız günü sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Sempozyumun en dikkat çekici noktalarından birinin de, katılımcıların kendi dillerini konuşuyor olması olduğuna işaret eden Cem Kürşad Hasanoğlu, “Sempozyum süresince katılımcılar Rusça değil de Türki dillerde, Türkçe, Özbekçe, Kırgızca konuşup anlaşabiliyor. Daha önce katıldığım sempozyumlarda katılımcıların Rusça’yı daha fazla konuştuğunu görüyordum. Bu da, çok gurur verici diye düşünüyorum. Demek ki, yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor. Başta İlhan hocam olmak üzere bu işe emek veren hocalarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Başkanımız Mustafa Dündar başta olmak üzere, Osmangazi Belediyesi olarak sadece klasik belediyecilik yapmıyoruz. Kültüre, sanata ve spora da ciddi yatırım yapıyoruz. Kültür olmazsa milletler ayakta kalamaz. Bu duygu ve düşüncelerle çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Sırada Yörükler Sempozyumu, Ahmet Cevdet Paşa Sempozyumu gibi sempozyumlar gerçekleştireceğiz. Biz, bu işe gönül verdik” diye konuştu.    

Sempozyumun kapanış oturumuna başkanlık eden Prof. Dr. İlhan Şahin, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu’nun konuşmasının ardından, kapanış bildirgesine önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan “Yörükler Sempozyumunu’ bir madde olarak eklemeyi oylamaya sundu. Katılımcıların tamamı, o sempozyumun adının sonuç bildirgesinde yer almasını kabul etti.

Bu kapanacak 20 saniye