DOLAR
34,5256
EURO
36,1606
ALTIN
2.963,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Kar Yağışlı
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
yildirimwebbanner

Bakanlık deprem bölgesinde hasar tespiti için harekete geçti

Bakanlık deprem bölgesinde hasar tespiti için harekete geçti
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgede hasar gören ve yıkılan binaların tespiti için düğmeye basıldı. Çalışmalar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Bakanlığın açıklamasında, “Afet bölgesinde yer alan 10 ilde hassas görüntülerin alınması çalışmaları devam ediyor” denildi.

Ön hasar tespiti başladı

10 ilde insansız hava aracı (İHA), drone ve Göktürk uydu görüntüleri ile dijital şehir ikizi görüntüleri karşılaştırılarak binalarda ön hasar tespit çalışmaları yürütülüyor.

Bakanlığın açıklamasına göre, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyon merkezinden yürütülen çalışmalar sırasındaki görüntüler ve koordinat bilgileri, 81 ilde tamamlanan 3 boyutlu dijital şehir ikizi teknolojisiyle elde ediliyor.

Görüntüler karşılaştırılıyor

12 İHA, drone’lar ve uyduların aldığı görüntülerle karşılaştırma yapılarak hasarlar tespit ediliyor.

Dijital şehir ikizi teknolojisiyle hasar gören binaların kadastro ve Mekansal Adres Kayıt Sistemindeki (MAKS) numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verilerinin eşleştirilerek ATLAS sistemine entegre edildiği kaydedildi.

Bakanlık açıklama yaptı

Bu sayede yıkık binalarda ikamet eden kişi sayısı, depremde görevli tüm ekiplerin kullanımına açılırken, açıklamada şöyle denildi:

Genelkurmay Başkanlığınca sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, Harita Genel Komutanlığı uçaklarından elde edilenler ve Aksungur İHA görüntüleri afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynadı. Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, özel sektörden 12 firmanın 12 insansız hava aracıyla, afet bölgesinde yer alan 10 ilde hassas görüntülerin alınması çalışmaları devam ediyor.

Bakanlığın oluşturduğumuz koordinasyon merkezinde yapılan kapsamlı çalışmalar ile bölgedeki binalara ait kadastro ve tapu bilgileri ile bağımsız bölüm ve kişi sayıları sistemimize entegre edilmiştir. Görev alanımızda yapılan çalışmalar ile ihtiyaç duyulacak tüm alanlardaki yıkık ve çökük binalar için verilere erişim sağlanmıştır.

ETİKETLER: ,

Bu kapanacak 20 saniye