DOLAR
35,0168
EURO
36,8088
ALTIN
2.981,72
BIST
9.978,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Çok Bulutlu
Perşembe Açık
17°C
Cuma Yağmurlu
13°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
14°C

Baykoca Teknoloji Platformu Teknofest 2024 Finalinde

Baykoca Teknoloji Platformu Teknofest 2024 Finalinde
A+
A-

İnegöl Belediyesi’nin 2020 yılında hayata geçirdiği Baykoca Teknoloji Platformu, her yıl olduğu gibi bu yıl da Teknofest yolunda emin adımlarla ilerliyor. Baykoca Bulut ve Baykoca Barbaros takımları, Teknofest 2024 yolunda 778 bin 161 takım ve 1 milyon 600 binden fazla yarışmacı arasından tüm aşamaları başarıyla geride bırakarak adını finale yazdırmayı başardı.

İnegöl Belediyesi tarafından 2020 yılında kurulan Baykoca Teknoloji Platformu, Teknofest 2021’de Baykoca Fezakadı Drone Takımı tarafından hazırlanan “Drone İle Otonom Kaçak Yapı Tespiti Projesi” ile İnsanlık Yararına Teknoloji kategorisinde 1’inci olmuştu. 2022’de ise Samsun’da düzenlenen Teknofest’te Baykoca Proje Takımlarının geliştirdiği “Baykoca Çınar” projesi, Turizm Teknolojileri Lise Kategorisinde 1’inci oldu. 2023 Teknofest’te de Baykoca Proje Takımları, hazırladıkları 4 projeyi Teknofest’te teknoloji severlere tanıttı ve çeşitli dereceler elde etti. İnegöl’ün başarılı gençleri, şimdi gözlerini yeni hedeflere dikti. Baykoca Teknoloji Platformu Teknofest 2024’e 14 proje ile başvuru gerçekleştirdi. Bu başvuruların içerisinden Baykoca Bulut ve Baykoca Barbaros takımları Teknofest 2024’e başvuru gerçekleştiren 778 bin 161 takım ve 1 milyon 600 binden fazla yarışmacı arasından tüm aşamaları başarıyla geride bırakarak finale adını yazdırdı. İnegöl temsilcisi gençler, 5-8 Eylül tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek final yarışmalarında Çevre ve Enerji Teknolojileri ile Turizm Teknolojileri alanlarında ter dökecek.

BAYKOCA’NIN HATIRASIYLA, YENİ HEDEFLERE

Baykoca Teknoloji Platformu, İnegöl Belediyesi tarafından yerli ve milli teknoloji çalışmalarına katkı sunmak amacıyla 2020 yılında kuruldu. Platformun mottosu ve yol haritasında “Osmanlı Devleti’nin İlk Şehidi” olan ve kabri İnegöl’de bulunan Osman Gazi’nin yeğeni, Savcı Bey’in oğlu Bayhoca (Baykoca)’nın hatırasını referans almıştır. Gençlerin henüz 16 yaşında kahramanlıkla mücadele ederken şehit olan idealist tarihsel kahramanı model alması maksadıyla bu isimle bir Teknoloji Platformu oluşturuldu. Bu minvalde, “Baykoca” ismi İnegöl Belediyesi tarafından marka olarak tescillendi. Teknoloji platformu kapsamında gerçekleştirilen tüm çalışmalarda bu marka kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. Gençlerin yerli ve milli teknoloji çalışmalarına özendirilmesi ve bu alanda maddi manevi desteklenmesi amaçlanıyor.

BAYKOCA TEKNOLOJİ PLATFORMUNUN ÇALIŞMALARI VE ELDE ETTİĞİ BAŞARILAR

Baykoca Teknoloji Platformu, kuruluşundan bugüne kadar 5 festival, 3 yarışma ve 5 fuara katılım sağlayarak İnegöl’e 3 ödül kazandırdı. Yerel yönetimler düzeyinde konsepti ile tek olan Ulusal Teknoloji Festivalini de yine Baykoca Teknoloji Platformu 3 kez düzenledi. Yeni dönemlerde de geliştirerek düzenlemesi planlanıyor. Ayrıca 30 gence staj imkânı sunulurken, 15 gencin savunma sanayi başta olmak üzere çeşitli nitelikli şirketlerdeki istihdamına katkı sağlandı. 2023 yılında 300 genç, teknik gezi kapsamında Bilişim Vadisinde yer alan Baykoca Ofisi marifetiyle; 42 Yazılım Okulu, Kuluçka İşletim Merkezi, TOGG, Aircar ve Baykoca Teknoloji Ofisini ziyaret etti. Platform koordinasyonunda 18 etkinlik gerçekleştirilirken, şu an 14 takım 125 gönüllü üye ile faaliyetlerini sürdürüyorlar.

FİNALE KALAN PROJELER

Paylaşımlı Su Üstü Scooter Sistemi projesi: Proje çalışmaları 2023 yılında başlamış olup, iki önemli alt unsurdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki ülkemizin turizm potansiyelini arttırmaya yönelik %100 yerli ve özgün konsepte sahip bir paylaşımlı su üstü aracının üretilmesidir. İkinci alt unsur, Turizm 5.0 ve mikro mobilite çalışmaları kapsamında, farklı turizm destinasyonlarında su üstü araç potansiyelini ortaya çıkaracak, Türkiye’de bir ilk olarak %100 yerli ve milli mikro-mobil bir su üstü araç platformu gerçekleştirilecektir. Bu iki amaç doğrultusunda Baykoca Barbaros takımı olarak endüstriye uygun olacak şekilde ilk prototip çalışmaları tamamlanmıştır. Teknofest 2024 Final sunumu sürecine kadar hem elektrikli aracın hem de gerekli olan platformların oluşturulması amaçlanmaktadır.

Bulut Otomasyon Sistemi: BOS kısa adıyla ifade edilen proje, Hava Elementinden Su ve Elektrik Üretimi Otomasyonu projesi. Ulusal ve uluslararası ölçekte hava elementinin bina çatı uygulaması konseptiyle belirli proseslerden geçirilerek suya ve akabinde de elektriğe dönüştürüldüğü konsept bir projedir. BOS (Bulut Otomasyon Sistemi) ile planlanan uygulama alanı bilgileri girilerek sistemin önerdiği uygulama modülünün onayı yararlanıcıya/talep edene sunulacaktır. Yararlanıcı onayına istinaden BOS bina çatısına entegre edilecektir. Sistem özetle: Binadaki mevcut bağımsız bölüm sayısı başta olmak üzere diğer parametreler odaklı (Çatı yüksekliği, genişliği, bina hmaxı, cephe yönleri, arazi eğim oranı, temel iklim özellikleri, rakım, bahçe m2 gibi) belirlenen uygulama modülü çatıya kurulacaktır. Çatıda çalışacak sistemin ürettiği su, binayı çevreleyen kinetik enerji üreten borulara entegre edilecektir. Boruların içerisinde yer alan bağlantı dişlileri entegre olarak çalışarak ana dinamoyu çalıştıracak ve GES panellerini besleyecektir. GES panellerinde hem güneş enerjisi ile hem de su enerjisi ile biriken enerji sayesinde bahçe zemin altında yer alan depoda su biriktirilecektir. Depodan bağımsız bölüm mutfak besleme hatlarına ara arıtma sistemi ile su aktarımı yapılacaktır. Harici ihtiyaç duyulan alanlara uygun modül seçenekleri ile su aktarımı yapılabilecektir. Ayrıca biriken su, zaman ayarlı sulama sistemi ile bahçe sulamasında kullanılabilecektir. Üretilen elektrik bahçe aydınlatma ekipmanlarında kullanılacaktır.