Bursa Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BTÜSEM) “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Anadolu Tıbbında Uygulamalar” kursu sona erdi. Katılımcılara tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak, fitoterapinin temel prensiplerini uygulamalı olarak öğretmek ve Anadolu tıbbı temel yaklaşımı hakkında farkındalık kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen eğitim programı, sona erdi. Kursiyerler sertifikalarını BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in elinden aldılar.
BTÜSEM görevli öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen ve iki gün süren bu eğitime kayıt yaptıranlar arasında, tıbbi ve aromatik bitkilere, fitokimyasallara ve bunların kullanımlarına ilgi duyan vatandaşlar ile bu alanda meslek ve iş sahipleri, hekimler, eczacılar, diyetisyenler, hemşireler gibi sağlık profesyonelleri yer aldı.
BTÜSEM “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Anadolu Tıbbında Uygulamalar” eğitim programında; bitki sistematiği, tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özellikleri, hasat-kurutma-depolama teknikleri gibi konular yer aldı. Eğitimin içeriğinde Orta Asya, Anadolu ve Osmanlı Tıbbı, hekimlerin sağlıklı yaşam kuralları ve tıp yazmalarındaki gıdalarla tedavi usulleri aktarıldı. Tıbbi ve aromatik bitkilerin drog olarak kullanımı, etkileri ve fitoterapide kullanım örnekleri de verildi. Geleneksel yollardan bitkisel ürün hazırlama ve ürün elde etme metodlarının uygulamalı olarak kursiyerler ile paylaşıldı. Katılımcılar kurs sonunda tıbbi ve aromatik bitkileri tanıma, tıbbi ve aromatik bitki okuryazarlığı, ürün hazırlama, Osmanlı tıbbının temel prensipleri gibi alanlarda yetkinlik kazandı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifikalarını, Rektör Prof. Dr. Arif Karademir’in elinden aldılar.
BTÜSEM tarafından organize edilen eğitim faaliyetinin koordinatörlüğünü BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Gül Sarıkaya üstlendi. BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonda ve Osmangazi Belediyesi Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programın eğitimcileri ise Bursa İl Sağlık Müdürlüğünden Dr. Belkıs Yaşa, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi SHMYO ve Halk Sağlığı Ens. GETAT Merkezi /Biyoterapötik Ürünler Ar-Ge Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Gülay Çoksarı ve BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Naile Angın oldu.
Müdürlük görevini Doç. Dr. Haydar Özkan’ın yürüttüğü, bugüne kadar çeşitli alanlarda onlarca eğitim faaliyeti organize eden ve yüzlerce kişiyi sertifikalandıran BTÜSEM’in kurslarından faydalanmak isteyenler, ‘www. sem.btu.edu.tr’ adresinden online başvuru yaparak, eğitimlere katılabilecek.