Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Akdoğan, “İsrail-Filistin Savaşı: Orta Doğu’da Jeopolitik Rekabet ve Türkiye” başlıklı konferansta analizlerde bulundu.
Akdoğan, İsrail-Filistin Savaşı’nın hukuki, siyasi ve Türkiye açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
- Hukuksal açıdan İsrail’in Filistin topraklarında savaş ve soykırım suçu işlediğine dair ciddi deliller var. Ancak Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) buna cesaret edip edemeyeceği soru işareti.
- Siyasi ve jeopolitik açıdan ise İsrail-Filistin Savaşı’nı Çin ve ABD arasındaki küresel güç mücadelesinin bir izdüşümü olarak görüyorum. Çin’in Kuşak-Yol Projesi’nin iki koridoru Orta Doğu’dan geçiyor. Çin’in bu projeyi hayata geçirebilmesi için Orta Doğu’nun göreceli istikrar ortamına ulaşması gerekir. ABD ise bu projenin hayata geçmesini engellemek için Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Koridoru Projesi’ni hayata geçirdi.
- Türkiye açısından ise İsrail-Filistin Savaşı’nın iki boyutu var. Birinci boyut, Türkiye’nin İsrail ile normalleşme sürecini nasıl etkileyeceği. İkinci boyut ise Türkiye’nin bölgesel ve küresel güç olma hedefi açısından değerlendirilmesi gereken bir fırsat.
Akdoğan, Türkiye’nin İsrail’in hastane saldırısını açıkça hedef alan açıklamalar yaparak, daha sert bir politikaya döndüğünü söyledi.