Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin önemli etkinliklerinden olan ilk ikisi 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşen ancak pandemi nedeniyle ara verilen Bursa Architecture Fest’in üçüncüsü Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde (BAOB) başladı.
İki gün boyunca söyleşiler, sergiler, atölyeler ve müzik etkinlikleriyle devam edecek olan festivalin bu yılki teması “Dijital Çağ, Eski-Yeni, Değişen Dünya’ oldu.
Festivalin açılış etkinliğine başta Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülten Kapıcıoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak olmak üzere Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Aylin Aras, BUÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selen Durak, BTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Dr. Öğetim Üyesi Sinem Tapkı, Akademik Oda Temsilcileri, akademisyenler, mimarlık fakültesi öğrencileri ve mimarlar katıldı.
“Hepimizin teknolojiyi takip etmesi lazım”
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek açılışta yaptığı konuşmada, festival kapsamında iki gün boyunca mimarlık konuşacaklarını belirterek, “Üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz festivalimizin temasını ‘Dönüşüm’ olarak belirledik. Dönüşüm’ün odağında dijital çağla birlikte hızla değişen dünya ve eski ile yeni arasında mekan ve zaman üzerinden bağ kurmaya çalışan insanı sorgulayacağız. Temamızı kentimizdeki üniversitelerimizin mimarlık bölümü öğrenci topluluklarıyla belirledik. Gençliğin ufkuyla festivalimizi hazırladık. Söyleşi, sergi ve müzik performanslarıyla dolu dolu geçecek iki gün olacak. Teknoloji gelişiyor ve hepimizin teknolojiyi yakından takip etmesi lazım” dedi.
“Dönüşümün kentlerdeki yansımaları önemli olacak”
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de genç meslektaşlarının gözlerindeki ışığı yakalamak istediklerini ifade ederek, “Biz mimarlar hayal edip, tasarlayıp, projelendirerek insanların mutlu olmasını ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyoruz. Her çağda insanların yaşam alanları mimarlarca tasarlanmıştır. O kadar hızlı bir dönüşümün içindeyiz ki bu dönüşümü yakalamak zor. Fiziki ve sanal ortamların aynı anda var olduğu bir dünyadayız. Önümüzdeki günlerde bu dönüşümün kentlerdeki yansımaları önemli olacak” diye konuştu.
“Dönüşüme ayak uydurmamız gerekiyor”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak ise etkinlik için Oda yönetimini kutlarken, “BAOB Yerleşkesi’nin, bu alanların hakkının verildiğini bu festivalle gördüm. Etkileyici bir etkinlik ve genç kuşakların bunları sahiplenmesi de çok kıymetli. Değişim ve dönüşüm çok hızlı ve bizim de bu dönüşüme ayak uydurmamız gerekiyor. Bugün yaptığımız çalışmalar yarın nereye evrileceğimizin de bir göstergesi olacak” ifadelerini kullandı.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, artık Z kuşağına eğitim vermeye başladıklarını belirterek, “Bazen onların dilini anlamakta zorlanıyoruz. Teknoloji kaçınılmaz biz de bunu mesleğimiz için uygun ve verimli bir şekilde kullanmalıyız. Biz yaşayan evren için tasarım yapıyoruz. Mimarlar insanlar için tasarım yaparlar. Ama öğrencilerimizin yüzde 30’u belki de metaverse tasarımı yapacaklar. Mimarlığın önü açık ve biz dünyaya farklı bir gözle bakan bireyler yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Aylin Aras da dijital bir çağda yaşandığını, mimarlığın da bu sürecin odağında yer aldığını ve dijital araçları kullanmada da paydaş olduğunu söyledi.
Etkinliğin ana sponsorlarından İzoagra Genel Müdürü Mehmet Akif Şen de festivalin kendilerini heyecanlandırdığını anlatarak, “Bizler uygulama yaparken bazı detaylar karşımıza çıkıyor. Bize engel oluyor. Bunu önlemenin yolu da daha tasarım aşamasında detayları çözmek. Proje yaparken mutlaka yalıtım danışmanı olmalı. O zaman daha kaliteli çözümler üretiriz” dedi.
Kent özelinde dönüşüm
Açılış konuşmalarının ardından ‘Kent Oturumu’na geçildi. Moderatörlüğünü Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek’in yaptığı oturumda Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülten Kapıcıoğlu, Nilüfer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli, BUÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selen Durak, BTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Dr. Öğetim Üyesi Sinem Tapkı konuşmacı olarak yer aldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülten Kapıcıoğlu ise dönüşümün sadece bu çağa ait bir kavram olmadığını sadece günümüzde dönüşümün parametrelerinin değiştiğini dile getirdi. Teknolojinin artık araç olmaktan çıktığını söyleyen Kapıcıoğlu, eskiden dönüşümün sindire sindire yaşandığını ancak şimdi bunun çok hızlı olduğuna dikkati çekti.
Nilüfer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli mimarlığın dünyanın en eski mesleği olduğunu belirterek, iyi bir mimar olmanın yolunun kendini yetiştirmekten geçtiğini ifade etti. Ayradilli mimar olarak planlamaya da sahip çıkmak gerektiğini vurgulayarak, mimarların planlamanın içinde olmak zorunda olduğunu söyledi.
BUÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selen Durak da mimarların sayısının ve buna bağlı olarak rekabetinin arttığını ifade ederek, bu nedenle yeni neslin kendini sürekli yenilemesi gerektiğini vurguladı. Her alanda değişimin dönüşümün yaşandığını bu nedenle mimarlığın da dönüşmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Durak, üniversite çağa uygun eğitim vermek adına çağın gerektirdiği teknolojilere eğitim programında yer verdiklerini, eğitimi buna adapte etmeye çalıştıklarını söyledi.
BTÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Dr. Öğetim Üyesi Sinem Tapkı, insanlığın çeşitli dönemlerde kırılma noktası yaşadığını anlatarak, “Pandemi de o dönüm noktalarından biriydi. Eğitimler ve toplantılar online yapıldı. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Sadece eğitim değil mekanlar da dönüşüyor. Sanal ortamlar geliyor. Kentlerin dönüşümü önemli. Kentlerin yakın ve uzak vizyonlarında mimarlık önemli bir disiplin” diye konuştu.
Bu kapanacak 20 saniye