DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Bursa artık çini ve ipekle de UNESCO’da

Bursa artık çini ve ipekle de UNESCO’da
A+
A-

Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Bursa, şimdi de çini ve Bursa ipeğinin ön planda olduğu ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil oldu. Böylelikle Bursa, dünya gelinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye 295 şehir arasında yer aldı.

Tarihi ve kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ve turizm potansiyeli ile Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak için yoğun çaba harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin uluslararası alanda tanıtımı için yaptığı çalışmaların meyvesini toplamaya başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hazırlanan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” isimli adaylık dosyasıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ı evrensel miras haline getiren Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilmek için yaptığı çalışmalarda hedefe ulaştı. ‘Gelenekselden Evrensele’ sloganıyla Büyükşehir Belediyesi’nce başlatılan, BEBKA ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından da desteklenen çalışmaların ardından ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında hazırlanan başvurusu dosyası, Sivas’ın dosyası ile birlikte UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından UNESCO’nun Paris’teki merkezine gönderilmişti.

Brightly colored scarfs and veils in the Silk bazaar of Bursa, Turkey

Türkiye’den sadece Bursa

UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na 2021 yılında dahil olacak kentlerin belirlendiği toplantı önceki gün UNESCO’nun Paris’teki merkezinde yapıldı. Dünya genelinde 49 şehrin Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildiği toplantıda, Türkiye’den Bursa’nın da ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında üye olması kararlaştırıldı. Bu kararla UNESCO Yaratıcı Şehir Ağı’ndaki 295 şehir arasına giren Bursa, Türkiye’den de Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kütahya, Afyonkarahisar ve Kırşehir’in ardından Ağ’a dahil olan olan 7’inci şehir oldu.

Yazılı bir açıklama ile 2021 yılında 49 şehrin UNESCO Yaratıcı Şehri ilan edildiğini duyuran UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Herkesi; UNESCO’nun teşvik etmeyi amaçladığı şehirler arasındaki uluslararası işbirliğini güçlendirmek için devletlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz” dedi.

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu da süreci başarıyla yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Hak ediyorduk

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özellikle Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alması yönünde son dönemlerde yaptıkları çalışmaların olumlu sonuç vermesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Turizm anlamında Bursa’nın en önemli zenginliğinin tarihi ve kültürel mirası olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Zanaat ve Halk Sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na yaptığımız üyelik başvurusu da kabul edildi. Biliyorsunuz Türkiye’den 12 dosya arasında sadece Bursa ve Sivas’ın dosyası UNESCO’ya gönderilmişti. Ve Türkiye’den sadece Bursa’nın Ağ’a üye olarak kabul edildiği açıklandı. Böylelikle Bursa İpeği ve İznik Çinisi başta olmak üzere Bursa’mızın zanaat ve halk sanatları da evrensel değer haline gelmiş oldu. Süreç boyunca çalışmamıza destek veren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na, İl Kültür Müdürlüğümüz ve sivil toplum kuruluşlarında özellikle teşekkür ederim. Bursa zaten hak ediyordu. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.