DOLAR
34,3496
EURO
37,4378
ALTIN
3.021,62
BIST
8.601,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
15°C
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Bursa Barosu net mesaj verdi: Kadınsız demokrasi olmaz

Bursa Barosu net mesaj verdi: Kadınsız demokrasi olmaz
A+
A-

Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Büşra Pınar Altınoluk, karar alma mekanizmalarında kadınların eşit temsilinin sağlanmasına yönelik Anayasa, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nda gerekli değişikliklerin yapılarak, seçilme ve eşit temsil hakkının fiili anlamda gerçekleştirilmesine yönelik talepleri tekrarladıklarını söyledi.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88. yıldönümü nedeniyle Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi’nce basın açıklaması yapıldı. Bursa Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Av. Müberra Gülen Aydın, Av. İsmail İşel, TBB delegeleri Av. Ayşe Gonca Gülçin ve Av. Mefharet Öztürk Ceylantepe ile avukatların katıldığı açıklamayı Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Büşra Pınar Altınoluk okudu.

“KADINSIZ DEMOKRASİ OLMAZ!”

Av. Büşra Pınar Altınoluk, Türkiye’de kadınların bundan 88 yıl önce, 5 Aralık 1934 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde “seçme ve seçilme hakkını” yasal olarak kazandıklarını hatırlatarak şöyle dedi:

“Ülkemizde Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasına rağmen bugün kadınların aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediği ve siyasetin cinsiyet eşitsizliğinin en fark edilir alanlarından biri olduğu görülmektedir. Gerek kadın milletvekili sayısı gerekse kadın bakan sayısına baktığımızda; TBMM’deki 580 milletvekilinden 101’nin, 17 bakandan ise sadece 1’inin kadın olduğunu görüyoruz ki bu bize, Meclis’teki kadın temsil oranının sadece yüzde 17,41’de kaldığı gerçeğini göstermektedir.

Kadınların yönetsel ve siyasi karar alma sürecine katılmalarının engellenmesi, fırsat eşitliğinin sağlanmaması, kadın istihdamının arttırılmaması gibi olumsuzluklar, kadının insan haklarının ihlaline yol açarken, bu durumu önleyici politikaların oluşturulmaması da ihlalin artarak devam etmesine neden olmaktadır.

Kadınların siyasi alanda; temsil, katılım ve karar mekanizmalarında eşit olarak yer alamamalarının temel nedeni toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmamış olmasıdır.

Nüfusun yarısına sahip kadınların karar verici konumlarda ve siyasette yeterince temsil edilmemesi, yaşamın her alanında cinsiyet ayrımcılığının giderek yerleşik hale gelmesine ve gerçek demokrasinin hayata geçirilememesine yol açmaktadır.

Kadın – erkek eşitliği, yasal ve Anayasal metinlerde vurgulanmış olmasına rağmen, bu eşitliğin fiili anlamda gerçekleştiği söylenemez. Eğitimde, istihdamda ve siyasi temsilde fiili eşitliği gerçekleştirecek ve fırsat eşitliğini oluşturacak, bireyde ve toplumda cinsiyet eşitliği bilincini yerleştirecek kararlı adımların atılması ve kadınların önündeki engellerin ivedilikle kaldırılması gerekmektedir.

Bursa Barosu olarak; karar alma mekanizmalarında kadınların eşit temsilinin sağlanmasına yönelik Anayasa’da, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nda gerekli değişikliklerin yapılarak seçilme ve eşit temsil hakkımızın fiili anlamda gerçekleştirilmesine yönelik taleplerimizi tekrarlıyor. Hukuk Devrimimizin ve Cumhuriyetimizin Mimarı Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve şükranla anıyoruz.”

Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Büşra Pınar Altınoluk ayrıca, İran’da yaşanan kadın protestoları nedeniyle Ahlak Polisi’nin lağvedilmiş olmasından duydukları sevinci de dile getirdi.

ETİKETLER: