Taha Tütüncü
Büyükşehir Belediyesi’nin, Bursa ile ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve her türlü dokümanın yer aldığı dijital arşivi halka açılıyor.
Bursa Kent Arşivi tanıtım toplantısı Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Tanıtım toplantısına Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürü Kamil Özer, protokol ve akademisyenler katıldı.
Açılışta konuşan Özer, “Bugün aslında Bursa açısından yine çok özel bir gündeyiz diye düşünüyorum. Tarihe bir not düşeceğiz bugün.
Hepimizin bildiği gibi aslında Bursa sadece Osmanlı kenti olarak bilinen bir değerin yanında ta Neolitik döneme kadar uzanan, aslında çok bilinmediği için özellikle söylemek istiyorum. Bundan sekiz bin beş yüz yıl önceye kadar henüz kazılarda kalıntılarını bulduğumuz bir tarihe kadar uzanan bir medeniyete ev sahipliği yapmış topraklar üzerinde yaşıyoruz.
O günden bugüne hiç kesintisiz bir şekilde tüm medeniyetlerin yaşadığı dönemlerde hatta başkentlik yaparak İpek Yolu’nun ev sahipliği yaparak bugüne kadar gelmiş bir kentte yaşıyoruz.
Dolayısıyla bu kentte yaşayan her ferdin, kamuda ve devlet görevi yapan siyasi partilerin ya da belediyelerimizin her birimizin çok önemli görevler üstlendiğini ve geleceğe yönelik, bugün binlerce yıllık bir medeniyeti taşıyan ve geleceğe de aktarmak üzere bu görevi üstlenmiş olan bizlere çok önemli bir sorumluluk yüklediğini de özellikle belirtmek istiyorum.
Dolayısıyla, şehir ve medeniyet geleceğe aktarmadaki en önemli hafızayı, şehrin hafızasının ne kadar koruduğunuzla alakalıdır. Medine şehir olmak, devlet olmak ya da o medeniyeti yaşatmak hafızaları ne kadar taze tuttuğunuzla alakalıdır. Hafızanız geçmişse, hafızanız yoksa siz de güçlü bir toplum, güçlü bir millet, güçlü bir devlet değilsinizdir. Çok şükür biz bu güce sahibiz, bir medeniyetin sahipleriyiz.
Ve Bursa’da bu kültürel mirasın korunması adına yıllardır gerçekten çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Hepinizin bildiği gibi, 2014 yılında UNESCO kültürel miras alanına giriyor Bursa’mız. Daha sonrasında somut olmayan kültürel miras çalışmaları yapılıyor, yapılıyor. Somut ve somut olmayan kültürel miras, yarına taşınması gereken miras alanlarıdır. Bu konuda da Bursa, Hacivat, Karagöz ve birçok alanımızla birlikte o mirası taşıyan illerimizde.
Sonrasında 2021 yılında biliyorsunuz yine UNESCO yaratıcı şehirler ağına girdi Bursa. Geleneksel el sanatları ve zanaatlar alanında. Şimdi de tabii 2022’de Türk dünyası kültür başkenti oldu. 2023’te yüzüncü yılımızı cumhuriyetimizi kutladık ve biz bir dosyayla Türkiye Cumhuriyeti Kültür Turizm Bakanlığı Türkiye’yi temsilen UNESCO’ya yeni miras alanı olarak İznik’i önerdik ve inşallah 2024 yılında Bursa’mız İznik’le birlikte yeni bir UNESCO değeri daha kazanmış olacak.
Ve Bursa’da Büyükşehir Belediyemizle birlikte ilçe belediyeleri, bizim bakanlığımızın önemli katkılarıyla çok önemli noktalara geldi somut olmayan kültürel miras çalışmaları, saha çalışmaları, kazı alanlarındaki çalışmalar, ören yerindeki çalışmalar çok ciddi anlamda. Restorasyonlar, Vakıflar Bölge Müdürlüğüyle beraber ciddi çalışmalar biliyorsunuz.
Ve bu tarihi kültürel mirası, bu kazılar, yapılan restorasyonlarla birlikte bizler de ören yeri ve müzelerimizde kütüphanelerimizle, yazma eserler, kütüphaneleri bu kültürel mirası hem bugün sergilemek dünyaya anlatmak hem de gelecek nesillere aktarmak bakımından çok önemli bir görev yapmış oluyoruz.
Bu vesileyle bugün de aslında burada, bu kadar önemli çalışmaları yapan ve değere sahip bir Bursa’da biz de sizlerle birlikte Büyükşehir Belediyemizin bu kent hafızasını medeniyetin hafızasını gelecek nesillere taşımak adına yapılan bir çalışmanın tanıtımı için burada bulunuyoruz. Bence bu vesileyle bu yapılan çalışmanın çok kıymetli olduğunu, özellikle tüm medeniyet, kültür sanat dünyasına duyurulması gerektiğini düşündüğüm için buradayız.
Büyükşehir Belediyesi’ne ve bu konuda emeği geçen herkese başta Aynur belediye başkanımız olmak üzere herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Fethi Yıldız, “Medeniyet ve kültür tarihimizde bazı şehirler özel bir yer tutar. Köklü geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Bursa’mız da bu yönüyle ayrıcalıklı bir şehirdir.
Bursa, Roma ve Bizans medeniyetleri eserleriyle vezeri olmasının yanı sıra Osmanlı’nın kuruluş devrinin nadir eserlerini de ev sahipliği yapmaktadır. Zira Bursa, Osmanlı Devleti’nin ilk resmi başkentidir. O bakımdan her zaman müstesna bir yeri vardır.
Bu açıdan sadece bizim için değil, dünya mirası içinde vazgeçilmez bir şehirdir. Sırtımızı Uludağ’a yaslamış, gözümüz ve gönlümüz denize yatmış, öylesi bir doğal güzelliğe sahip kaç şey var dünyada? Ve yeşiliyle anılan tek şehirden bir tanesi de yine Bursa.
Bunlara ilave olarak, Cumhuriyet dönemiyle sanayinin, teknolojinin amblemi haline gelmiş, otomotivin başkenti olmuş Bursa.
Bursa gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehirleri anlamak, açıklamak ve gelişmeleri doğru yorumlamak için şehrin oluşum sürecinde değişkenleri, tarihi, ekonomik, sosyal dinamikleri doğru bilmek gerekir.
Her şeyin için kendine özgü olan bu değerleri korumak, aktarmak şehir sakinlerinin ve şehri yönetenlerin görevidir. Çünkü bir şehirde yaşamak aynı zamanda o şehri hissiyle bağlı olmayı gerektirir.
Bizler bu dünyadan ayrıldığımızda bizden sonra gelecek kuşaklara kaynaklarımızı ne kadar eksiksiz bir şekilde aktarırsak bu ülkenin geleceğini o kadar iyi bir şekilde şekillendirmiş oluruz.
Bugün ise üzerinde titizlikle çalıştığımız önemli bir projenin tanıtımı için bir araya geldik. Dijital Bursa Kent Arşivi çalışmaları Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı müzeler, kütüphaneler ve kültür şube müdürlüklerine bağlı arşivlerden meydana gelmektedir.
Dijital Bursa Kent Arşivi’ne şu ana kadar Bursa müzelerimizin koleksiyon ve arşivlerine yaklaşık 10 bin, Bursa arşivlerine yaklaşık 7 bin, Bursa kütüphane ve Bursa Araştırma Arşivinde yaklaşık 3 bin 500 olmak üzere toplam 23 bin belge girişi sağlanmıştır.
Dijital Kent Arşivi’nin ikinci aşamasında da Bursa Büyükşehir Belediyemizin 1880 ile 1920’li yıllarına ait karar defterleri, gelen giden evrakları, arzuhal kayıtları, üst bakanlara giden yazışmalar, maişet müfredatı ve buna benzer yazışmalar gözden geçirilerek dijital ortama aktarılacaktır. Aynı zamanda 1922’den sonra günümüze kadar olan bütün meclis kararlarına da erişim mümkün olacaktır.
Üçüncü aşama olarak da şehrimize ait 1455-1923 yılına kadar olan serileriyle, sicilleriyle, irilik marşlarımıza dahil edilecektir.
Değerli misafirler, artık Bursa’mızın dünyası Bursa’nın dijital dünyaya açılmıştır. Akademisyenler, araştırmacılar, bilgiler eşsiz bir hazineye kavuşmuştur. Bu sayede nice çalışmalar, araştırmalar, tezler, kitaplar, projelerin oluşturulmasına da bizim de katkımız olacaktır. Bu açıdan da ayrıca mutlu ve gururluyuz.
Projeye emek veren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Dijital Bursa Kent Arşivi’nin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenlere takdirler ve teşekkürlerimi bildiriyorum.” ifadelerini kullandı.
Bursa kent arşivine, Bursa Büyükşehir belediyesinin sitesinden ulaşılabilecek.
Bu kapanacak 20 saniye