DOLAR
35,1983
EURO
36,7623
ALTIN
2.978,47
BIST
9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Bursa Teknik Üniversitesi kurucu rektörünü unutmadı

A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen’i unutmadı. BTÜ’nün kuruluşunda büyük emek veren Prof. Dr. Ali Sürmen’in ismi BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde 2022 – 2023 Akademik Yılı başında hizmete açılan “G” Bloktaki konferans salonuna verildi.

Prof. Dr. Ali Sürmen isminin verildiği salonun açılış törenine, BTÜ’nün kuruluş döneminde Rektör Yardımcılığı ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. Osman Kopmaz ile birlikte katıldı. Prof. Dr. Ali Sürmen Konferans Salonu’nun açılış kurdelesini Rektör Prof. Dr. Arif Karademir ile birlikte kesen Sürmen, salondaki ilk konferansı da verdi.

Mimar Sinan Yerleşkesinde gerçekleştirilen törenle hizmete açılan Prof. Dr. Ali Sürmen Konferans Salonu’nun Açılış Törenine, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Prof. Dr. Sami İmamoğlu, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi. Murat Bayrak, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Mağden, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yunus Kaya, Bursatto Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Kaboğlu’nun yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Açılış Töreni BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in konuşması ile başladı. Karademir, “Üniversitemizin kuruluşuna büyük emeği geçen Hocamız Sayın Prof. Dr. Ali Sürmen’e şükran duygumuzun bir yansıması olarak içinde bulunduğumuz salona ismini verdik. Sağ olsun kendisi de açılış törenine katılarak bizleri mutlu etti. Üniversitemizin kuruluşunda sarf ettiği emek ve büyük hizmetleri için kendisine teşekkür ediyoruz.” dedi. Rektör Karademir, kendisinin de Kurucu Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen’in daveti ile BTÜ’ de hizmet vermeye başladığını hatırlatarak, “BTÜ’yü değerli kurucularımızın getirdiği yerden daha iyi yerlere taşımak, görevimiz olmasının yanı sıra vicdani sorumluluğumuzdur. Üniversitemizin kurulmasında ve bugünlere gelmesinde pay sahibi olan Prof. Dr. Ali Sürmen ve Prof. Dr. Osman Kopmaz hocamıza teşekkür ediyor; konferans salonumuzda birçok bilimsel etkinliğin yapılmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sürmen konuşmasında adının gönül verdiği ve kurucusu olduğu BTÜ’ de yaşayacak olmasından dolayı büyük gurur yaşadığını belirtti. “Büyük emeklerle kurulan BTÜ’nün, akademisyenlerinin, idari personelinin ve öğrencilerinin katkılarıyla önde gelen üniversiteler arasında yer aldığını görmekten mutluluk duyuyorum.” dedi.

Temel Bilimlerin Öğretiminde Sıçrama Yapmalıyız

Adının verildiği salonda ilk konferansı da veren Sürmen’in, “Türkiye’nin Teknoloji Yürüyüşündeki Yanlış Algılar” başlıklı sunumu, katılımcılar tarafından ilgi ile dinlendi. Otomobil üretiminde kararlı olmanın ve üretim iradesi ile hareket etmenin önemli olduğunu aktaran Sürmen, ülkenin otomobili üretebilecek potansiyele uzun zaman önce erişmiş olduğunu söyledi. Türkiye’nin geçmişte “Devrim” otomobili, Kayseri Uçak Fabrikası ve Nuri Demirağ tarafından kurulan fabrikada uçak üretimi yapıldığını hatırlatarak, özellikle havacılık alanındaki üretim serüveninin, Türkiye’nin otomobil üretimi çalışmalarından da önce olduğunu kaydetti. Türkiye’nin o dönem tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiği uçakları, Hollanda gibi Avrupa ülkelerine satma başarısına ulaştığını kaydetti. Sürmen konuşmasına “Teknoloji üreten ve bilimde lider ülke konumuna gelmek için, temel bilimlerin öğretiminde sıçrama yapmalıyız. Temel bilimleri geçlerimizin daha iyi öğrenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirmeliyiz.” diyerek son verdi.

Salon, Dijital Ses ve Görüntü Sistemlerine Sahip

Aynı anda 161 kişiyi ağırlayabilen Prof. Dr. Ali Sürmen Konferans Salonu, özel gereksinimli bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlandı. Dijital ses ve görüntü sistemlerine sahip konferans salonu ulusal ya da uluslararası çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapacak.

Mekanik ve İmalat Laboratuvarı Hizmete Alındı

Konferansın ardından Rektör Karademir, Kurucu Rektör Sürmen, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Gece, Kurucu Dekan Kopmaz ile birlikte Makine Mühendisliği Bölümüne ait Mekanik ve İmalat Laboratuvarı’nın açılış kurdelesini kesti. Laboratuvardaki cihazları inceleyen Sürmen ve Kopmaz, bölüm öğretim elemanlarından da yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Sürmen ve Kopmaz Mekanik ve İmalat Laboratuvarı’nın ardından Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin bir diğer bölümü olan Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümüne ait Yenilenebilir Enerji Sistemleri laboratuvarını ziyaret etti. Laboratuvarda yürütülen Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Elektrikli Araç Şarj İstasyonları konularındaki çalışmaları inceledi.