DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Bursa
7°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
yildirimwebbanner

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’DEN BOR KÖKENLİ ENJEKSİYON

<strong>BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’DEN BOR KÖKENLİ ENJEKSİYON</strong>

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, inşaat zeminlerinde sıvılaşma potansiyelini ortadan kaldırılmasında kullanılacak zemin iyileştirme malzemesi geliştirdi.

ULUDAĞ GAZETESİ

ZEMİN YAPISI DEPREM ANINDA ÖNEMLİ

Deprem riskine karşı binaların ve zeminin daha güçlü olmasını sağlayacak Bor kökenli bir enjeksiyon malzemesi geliştirdiklerini dile getiren Doç. Dr. Eyübhan Avcı, ürünün en büyük avantajı mevcut yapıların zemininde kullanılabilecek olmasıdır dedi. Zemin yapısının, deprem anındaki önemine dikkat çeken BTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Avcı, yerli ve milli olarak üretimi yapılması planlanan enjeksiyon malzemesi hakkında bilgiler aktardı.

ULUDAĞ GAZETESİ

BTÜ’NÜN TESCİL EDİLMİŞ İLK PATENTİ

Geliştirilen ürünün BTÜ’nün tescil edilmiş ilk patenti olduğunu ifade eden Avcı, ayrıca projenin TÜBİTAK 1001 Deprem Araştırmaları Projesi kapsamında da desteklendiğini sözlerine ekledi. Ürünün 2023 yılı Eylül ayı itibari ile hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirten Avcı, “Geliştirilen bu malzeme aynı zamanda heyelanların önlenmesinde, şev stabilitesinde, iksa sistemlerinde, tünellerde ve barajlarda kullanılabilecektir. Ürünün en önemli avantajları arasında yerli ve milli olması, çevre dostu, ekonomik ve etkili olması yer almaktadır. Geliştirilen bu ürün ile zeminler depreme daha dirençli hale getirilecektir.” ifadelerini kulandı.

ULUDAĞ GAZETESİ

 ON BEŞ YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ Kumu kısa zamanda kayaç yapıya dönüştüren projenin başında Doç. Dr. Eyübhan Avcı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu yer alıyor. On beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu proje ile sıvılaşma potansiyeline sahip zemine oturan binalar yıkılmadan zemin iyileştirilebilecek. Elde edilen ürünün maliyetinin diğer ürünlere göre çok daha uygun olduğunu dile getiren Avcı, yerli ve milli bir proje olan bor katkılı çıktının zemin iyileştirilmesi sürecinde oldukça hesaplı bir şekilde kullanılabileceğinin de altını izdi.

ULUDAĞ GAZETESİ

Bu kapanacak 20 saniye